Den 15 år gamle svensken har holdt tritt med de russiske stjernene

Alvar Myhlback, sønn av den svenske meningsmåleren Petter Myhlback, er bare 15 år gammel. Til tross for dette hevder han selv å ha investert i eliten de siste to-tre årene.

– Fjoråret er bare trening. Det er ikke mye annet du har tid til. Jeg lever for å bli så god som mulig, sier Myhlback til SVT Sport.

«Verdens største skitalent»

Han tilhører det norske Team Bygdö og der trenes han av Sondre Sundby, bror til den norske stjernen Martin Johnsrud Sundby. Men det meste av treningsopplegget styrer han selv.

– Alvar var alvorlig allerede da han var tolv. Han la seg klokken ni om kvelden fordi han måtte hvile, han tenkte på kostholdet sitt. Han var en perfeksjonist, en idrettsutøver allerede på tolv, sier lagleder Julius Solheim.

– Han er for tiden utvilsomt det største skitalentet i verden. Tankegangen hans er på et helt annet nivå enn noen andre. Mange seniorløpere i Sverige og Norge har ikke denne tankegangen. Det er ikke noe du kan lære.

Det er et drøyt år igjen av førsteåret på junior og selv om han vil konkurrere med de beste, må han vente.

– Det er litt frustrerende. Noen ganger kan jeg måle meg på trening og da ser jeg hvordan jeg har det. Jeg må bare fortsette til jeg kommer til de konkurransene og da vil nok alt kollapse.

«De er blant de beste i Sverige»

Hvor god tror du at du er akkurat nå?

– Det er vanskelig å si, men jeg vil tro jeg er blant de beste i Sverige, i alle aldre.

Myhlback har imidlertid fått noen bevis på at den holder et høyt nivå. Han vant nylig et løp på 10 km i Dalarna og slo deretter Calle Halfvarsson med 50 sekunder.

Han fikk også sjansen til å trene med det russiske landslaget i Torsby skitunnel og alle unntatt Alexander Bolsjunov var med.

– Det var virkelig morsomt. Vi trente litt intervall, først tok vi ti minutter tre ganger og så noen «all out» skudd. Jeg brukte hele tiden til slutten, og det var en kvittering på hvem jeg er. Selv om det er sommer, har det vært litt av en test, sier Myhlback.

Rytterne på det russiske landslaget var virkelig imponert.

– Han er på et så høyt nivå at ingen skjønner at han er 15. Ingen av russen han trente med på Torsby trodde sine egne øyne, sier lagleder Solheim.

Sammenlignet med Northug og Svan

Myhlback har utviklet seg mye i løpet av kronens år og ser nå frem til nok et «transportår» som venter på å konkurrere mot verdenseliten.

– Målet mitt er å gå verdenscup neste sesong og jeg har fortsatt en lang vei å gå. Hovedmålet mitt er å til slutt bli best i verden og jeg har fortsatt en lang vei å gå. Men de er et godt stykke nedover veien.

Er det en 15-åring i verden som kan måle deg mot deg nå?

– Jeg vil ikke skryte eller så, men nei. Jeg prøver å trene kun med de som er det samme som meg og ikke er femten hvis vi sier det.

Ifølge lagleder Solheim er det ikke mange i skihistorien som kan leve opp til Myhlbacks talent.

– Det er talenter som dette omtrent hvert tiende år. Du har Thomas Wassberg, du har Gunde Svan, Petter Northug og Johannes Hösflot Kläbo.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.