Amerikanske ingeniører har funnet en måte å overvinne det evige rustproblemet: korrosjonsbeskyttelsen er nær 100 %.

Men nå har forskere fra Rice University i Texas, USA, utviklet et nytt stålbelegg som ikke bare effektivt beskytter stål mot korrosjon, men også helbreder når det blir skadet.

Det er en svovel-selen-legering som, ifølge forskerne som utviklet den, perfekt kombinerer alle egenskapene som kreves for et godt anti-korrosivt belegg. Det nye belegget på stålet tillater ikke fuktighet og klor – slik sett fungerer det like effektivt som sink- og krombaserte belegg.Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Den kan også brukes under vann som et polymerbelegg og er motstandsdyktig mot mikrober som en rekke kjemiske tilsetningsstoffer. Derfor kombinerer svovel-selenbelegget de beste egenskapene til andre konvensjonelle metoder. Men det er ikke alt.

I ett eksperiment senket forskerne svovel- og selenbelagt stål i sjøvann. De dyppet også noe ubeskyttet stål i nærheten. En måned senere var selvfølgelig det ubeskyttede stålet dekket med rust, og metallet malt med svovel-selenbelegg endret seg ikke i det hele tatt. Andre eksperimenter har vist at plankton og mikrober ikke ville ha noen effekt på metallet som er beskyttet på denne måten: det nye belegget beskytter dem med 99,99 prosent. effektivitet.


Rust.  Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Det mest imponerende ved det nye belegget var imidlertid helbredelsen. Forskerne plasserte to stykker av svovel-selen-legeringen på en plate oppvarmet til 70 grader Celsius og så dem binde seg på bare 2 minutter.

De små hullene som vanligvis gror hardere forsvant etter 15 minutter på en plate oppvarmet til 130 grader Celsius. Imidlertid fremskynder varmen egentlig bare helingsprosessen – dette belegget ville reparere seg selv uten det, men det ville vare mye langsommere.


Rust.  Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Dette betyr at svovel-selen-belegget kan brukes i fremtiden for å beskytte stålkonstruksjoner som vaskes bort av sjøvann, og at det vil bli renovert med en slags varmeanordning.

Til slutt er svovel-selenbelegget fleksibelt, noe som utvider bruksområdene betydelig. Fleksible antikorrosive belegg er ofte ustabile og har kort holdbarhet, men bør være holdbare.

Kilder:

https://news.rice.edu/news/2021/anticorrosion-coating-sets-new-benchmark

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/adma.202104467

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.