Den norske TV-serien Crossing the Atlantic er anklaget for å ha forfalsket historien

«Han endret krigens gang» står det på plakatene til den norske tv-serien Crossing the Atlantic, med svensk premiere om under en uke.

Dette er den norske kronprinsesse Märtha av Norge (née Märtha of Sweden), spilt av svenske Sofia Helin, som flyktet til USA med barna sine under andre verdenskrig. Der blir hun venn med president Roosevelt, spilt av Kyle MacLachlan, og får avgjørende innflytelse over handlingene hans.

Fortvilte historikere

«Serien er basert på virkelige hendelser», sier han på SVT Play, hvor den får debut 1. februar. Men ikke ifølge alle.

Fra premieren på NRK til slutten av oktober 2020 pågikk en debatt om skildringen av seriens historie i norske medier.

«Det var ikke våre kongelige som fikk USA til å ta parti med de allierte», skriver to forskere i Aftenposten og kaller serien «en falsk krigshistorie».

«Forfatterne av Atlanterhavskrysset har plassert en helt ny norsk ledende rolle i sentrum av en historisk verdensbegivenhet», skriver en spaltist på NRK, i en artikkel med tittelen Falsk historie, laget i Norge.

Kritikere har mange innvendinger mot fortellingen serien formidler, inkludert det faktum at kronprinsesse Märtha angivelig fikk Roosevelt til å vedta Lend-Lease Act, der USA ga militær støtte til allierte i 1941.

Uklar kommunikasjon

Atlantic Crossing, produsert av Cinenord for NRK, er den mest påkostede norske TV-serien til nå.

I et debattinnlegg i Etter salg skriver Ivar Køhn, dramasjef i NRK, at i researchen tegneserienes forfattere gjorde, virket det sannsynlig at kronprinsesse Märtha hadde politiske samtaler med Roosevelt og at tegneserieskaperne skapte fiksjon med dette som utgangspunkt.

Samtidig innrømmer han at kommunikasjonen om innholdet i serien har vært for vag.

Bron-skuespillerinnen Sofia Helin dukket nylig opp i et annet kontroversielt historisk drama – TV-serie 4 Dronningene – definerer kritikken som rettes mot den historiske riktigheten av Atlanterhavskrysset som kvinnefiendtlig. I en epost til Kulturnyheterna skriver han at debatten «skammer en historie om en kvinnes politiske handling».

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *