ambassadørene fra ti land, inkludert Frankrike, truet med utvisning av Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at ambassadører fra ti land inkludert Frankrike, Tyskland og USA som har bedt om løslatelse av motstanderen Osman Kavala vil bli erklært som «persona non grata». «Jeg har beordret vår utenriksminister til å regulere erklæringen av disse ti ambassadørene som persona non grata så snart som mulig,» sa statsoverhodet under en reise til sentrale Tyrkia, uten imidlertid å gi en nøyaktig dato. Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa Recep Tayyip Erdogan, og anklaget dem for «uanstendigheter». «De må forlate» landet «hvis de ikke lenger vet det,» la han til.

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA for en «rettferdig og rask løsning på saken» Osman Kavala, en tyrkisk forretningsmann og beskytter. som har blitt en bekymring for regimet, fengslet i fire år uten rettssak. Det tyrkiske statsoverhodet truet torsdag med å utvise disse ambassadørene, men iverksatte ikke konkrete tiltak for dette. Tyrkia hadde tilkalt ambassadørene for disse ti landene tirsdag, og mente deres anmodning om løslatelse av Osman Kavala var «uakseptabel».

I synet av det tyrkiske regimet siden 2013

Denne 64 år gamle motstanderen, en ledende skikkelse i det sivile samfunn, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å prøve å destabilisere Tyrkia. Han er spesielt målrettet for å støtte protester mot regjeringen kjent som Gezi-bevegelsen i 2013. Han ble deretter anklaget for å prøve å «styrte regjeringen» under Kuppforsøk i 2016. I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) hans «umiddelbare løslatelse» – til ingen nytte.

Osman Kavala vil forbli i fengsel til 26. november, en domstol i Istanbul etablert tidlig i oktober, til tross for europeiske trusler om sanksjoner mot Ankara. Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på neste sesjon, fra 30. november til 2. desember, dersom motstanderen ikke blir løslatt innen den datoen.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.