Advarsel fra Norge: Militær etterretning: Russland klar for invasjon

Melding fra Norge
Militær etterretning: Russland klar for invasjon

Russland har alt de trenger for å invadere Ukraina – det vurderer den norske militære etterretningstjenesten. Som et resultat er mer enn 150 000 soldater og «de mest avanserte våpnene» stasjonert på den russisk-ukrainske grensen. Nå avhenger det bare av Moskvas vilje.

Ifølge norsk militær etterretning er Russland klar for en lang rekke russiske militære operasjoner i Ukraina. Russerne «har det de trenger for å få til alt fra en liten invasjon i øst til en invasjon med mulig okkupasjon av hele eller deler av Ukraina», sa den norske viseadmiralen Nils Andreas Stensönes, hvis land er medlem av NATO. Avgjørelsen ligger utelukkende hos Kreml, understreket han.

Stensönes kom med kommentarene under presentasjonen av den årlige risikovurderingen til de viktigste norske sikkerhetstjenestene. Etter hans mening er «mer enn 150 000 russiske jagerfly» i dag stasjonert nær grensene til Ukraina, sammen med «Russlands mest avanserte våpen» og all nødvendig logistikk. «Det er veldig vanskelig å si om (en offensiv) er sannsynlig eller usannsynlig fordi avgjørelsen ligger utelukkende hos den russiske presidenten,» sa Stensönes.

Ifølge Vesten forbereder Russland seg på å invadere naboen, men dette benekter Moskva. Øst-Ukraina har vært i krig siden 2014 mellom Kievs væpnede styrker og pro-russiske separatister, som Kreml antas å være en militær og økonomisk sponsor for.

Fredag ​​advarte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg igjen om den «reelle faren for en ny væpnet konflikt», mens USAs diplomatisjef Antony Blinken sa at Russland kan invadere Ukraina «når som helst». Flere amerikanske medier og britiske Guardian melder også at USAs president Joe Biden nå er overbevist om at Russlands president Vladimir Putin allerede har bestemt seg for å angripe Ukraina.

Ifølge vestlige kilder har Russland samlet titusenvis av soldater ved den ukrainske grensen de siste månedene. I Ukraina, som i Vesten, gir dette næring til frykten for et alvorlig russisk angrep på nabolandet. Russland avviser enhver angrepsplan. Samtidig sier Kreml at de føler seg truet av NATO.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.