A. Anuauskas: Russiske soldater i Hviterussland utgjør en enda større direkte trussel mot Litauen

Foto av Judita Grigelyts (V)

Forsvarsminister Arvydas Anuauskas sa onsdag at den russiske hærens ankomst til Hviterussland utgjør en enda større direkte trussel mot Litauen. Ministeren ba også NATO-allierte om å utvide militær bistand til Litauen.

Teksten ble supplert med informasjon om møtet mellom sjefen for departementet for nasjonalt forsvar med NATO-ambassadører.

Moskva sier russiske tropper har blitt utplassert til Hviterussland for øvelser over sommeren. På den tiden var det bekymring i Vesten for Russlands mulige fangst av nabolandet Ukraina.

I dagens situasjon ser vi på de russiske militærstyrkene i Hviterussland ikke bare som en destabiliserende faktor i sikkerhetssituasjonen, men også som en enda større direkte trussel mot Litauen, skriver A. Anuauskas på Facebook.

Ifølge Moskva vil S-400-missilsystemet bli utplassert i Hviterussland under en øvelse for å motvirke ulike aggresjoner.

Russland har ikke avslørt hvor mange tropper som deltar i øvelsen, som den hviterussiske autoritære lederen Alexander Lukasjenko kunngjorde tidligere denne uken. Ifølge Minsk er manøvrene under forberedelse på grunn av den økende militære trusselen mot nabolandene Ukraina og Polen.

Han oppfordret de allierte til å øke støtten til Litauen

Onsdag møtte A. Anuauskas ambassadører fra ni NATO-land som aktivt bidrar til å styrke Litauens sikkerhet. Sikkerhetssituasjonen og mulige tilleggstiltak for å styrke regionens forsvar ble diskutert med diplomater.

Ministeren oppfordret de allierte til å utvide sin bistand til Litauen ved å styrke dets tilstedeværelse i NATOs internasjonale bataljon, luftpolitimisjon.

Ettersom sikkerhetssituasjonen i regionen forverres, tar Litauen ifølge ham ytterligere tiltak for å styrke landets sikkerhet på nasjonalt nivå, men tilstedeværelsen av allierte er fortsatt en vesentlig garantist for landets og regionens sikkerhet.

NATOs avskrekking og forsvar er avgjørende. Vi er takknemlige overfor de allierte for deres fortsatte bidrag til sikkerhet. For øyeblikket oppfordrer vi allierte til å vurdere å utvide dagens hjelpetiltak, sa A. Anuauskas etter møtet.

Forsvarsministeren har identifisert prioriterte områder hvor alliert støtte er avgjørende. Utplassering av en rullende forsvarsevne. Han takket Danmark, som i januar besluttet å styrke NATOs luftpolitioppdrag i de baltiske statene ved å sette inn fire F-16 jagerfly og utplassere en 160-manns fregatt i Østersjøen.

Ni statsdiplomater deltok

Som svar på å bli en region i regionen, har Litauen besluttet å øke antallet instruktører, så vel som instruktører fra den ukrainske hæren, for å fremme anskaffelsen av rakettskytesystemer.

Ministeren kommuniserte onsdag med ambassadører fra Tyskland, Belgia, Nederland, Nederland og Norge til USA, Storbritannia, Frankrike og Danmark, samt NATO Forces Battalion Combat Group i Litauen.

Sikkerheten i regionen er i sentrum for oppmerksomheten til Vesten, som frykter en konsentrasjon av russiske styrker ved Ukrainas grenser. Vesten anklaget Moskva for å planlegge opp til 100 000 russiske soldater nær den ukrainske grensen.

Moskva hevder at militære manøvrer er et svar på NATOs økende tilstedeværelse i underveissonen. Russland ber også kategorisk om at militæralliansen i går ikke utvider seg mot sine grenser.

Gjengivelse av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.