40 batterifabriker på gång i Europa – Nyheter (Ekot)

Carlström, er vd og ägare av Italvolt, som planlegger å bygge en batterifabrik i norra Italien.

– Vi har i dag en mulighet for å forandre vår verden egentlig. Som jeg ser det er det batterier som driver hele den nye industrialiseringen, sier han til Ekot.

Det handler om en kompleks investering på rundt 35 milliarder kroner, men det kjenner han er veldig sikker på at den kommer til å bli av.

– Vi räknar med att kunna starta vår byggnasjon i slutten på det her året. Vi holder på att lämna i bygglovsansökningar. Kapitalmarknaden for denne typen av investeringer er veldig, veldig god, sier han.

For bare noen år sedan finnes det i prinsippet ingen planering på å bygge store batterifabrikker i Europa, men alt ettersom kjøretøystillverkarna satsar alt mer på eldre så holder nå en ny industri på å vokse fram i Europa.

– Drygt 40 stycken store fabriker holder man på att bygge eller är på planeringsstadiet. Kommer det gå i låsen kommer Europe bli ledende på batterier, sier Claes Winzell, på forskningsinstituttet Rise, till Ekot.

Han sier att det er enorme investeringer som nå gjørs.

– Jeg kan under min yrkesmässiga livstid inte påminna mig om at jag har sett någon tilsvarende satsning. Det skulle vel vara utrullningen av mobiltelefoni i mitten på 90-talet som svarer til størrelsen. Ellers har jeg vanskelig å se hva som skulle motsvare i investeringsverdi.

Europa ligger langt etter Asien og både industrien og EU-kommisjonen vil endre på det, sier han.

Det er viktig at det ikke er noe for avhengig av asiatiske fabrikker. Något som bakterie-vd: n Lars Carlström håller med.

– Vi ligger tio år etter Kina. 95 prosent av alt som skjer i batterivärlden utenfor Europa, framför alt i Asia. Alt som nå skjer å ha en stor påvirkning på markedet i Europa og fremfor alt, vi kommer til å kunne skape tusen nye jobber. Vi teller med å direkteanstille 3 000 personer i vår fabrik, sier han.

Hver enskild slik här fabrik kan altså komma att skapa tusentals nye jobb. Sverige kan få flere slike fabrikker.

I Skellefteå har Northvolt allerede begynt å produsere batterier, snart ska Volvo Cars sammen med Northvolt beslutte var deres batterifabrik skal ligge og i Svenljunga håper kommunen at et norskt bolag skal bygge en fabrik.

– Det skulle betyda oerhört mycket för en kommun som Svenljunga om det ble den här fabriken. Men det är inte bare Svenljunga som berörs, utan kringliggande kommuner, Borås-regionen og egentlig hela Västsverige, sier kommunstyrelsens ordförande, sosialdemokraten, Patrik Harrysson till Ekot.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.