3,5 millioner euro til Przemyśl fra norske fond [ZDJĘCIA]

Byen Przemyśl vil motta 3,5 millioner euro i midler for gjennomføringen av prosjektet «Sammen endrer vi Przemyśl». Pengene ble bevilget under 3. utgave av EØS og Norges lokale utviklingsprogram for 2014 – 2021.

En symbolsk sjekk på 3 521 346 euro (over PLN 15 millioner) ble overrakt til presidenten i Przemyśl, Wojciech Bakun, av viseministeren for departementet for midler og regionalpolitikk, Waldemar Buda.

Przemyśl er en annen by på vinnerlisten i «Lokal utvikling»-programmet.

Byen vil bruke pengene som mottas hovedsakelig til å utvikle turisme og rekreasjonspotensial. Den har en plan for å øke tilgjengeligheten til den historiske delen av byen og aktiviteter knyttet til tilpasning til klimaendringer.

– Programmet «Lokal utvikling» er en global støtte for utvikling av små og mellomstore byer. Prosjektene som ble presentert inneholdt langsiktige, integrerte og flertematiske byutviklingskonsepter. De tjener til å forbedre livskvaliteten til alle innbyggere, sa viseminister Waldemar Buda.

Programstøtten kan brukes i Przemyśl til mange aktiviteter

Programmet «Lokal utvikling» støtter investeringer i miljø, økonomisk og sosial utvikling og effektiviteten til lokal offentlig administrasjon, som vil forbedre levestandarden til alle innbyggerne i små og mellomstore sentre. Formålet er å styrke landets sosiale og økonomiske samhold.

Støtte under programmet vil være tilgjengelig for:

  • aktiviteter for å forbedre livskvaliteten til innbyggerne i små og mellomstore byer, inkludert gjennom prosjekter for forbedring av luftkvaliteten (overgang til fornybare energikilder eller lavutslipps kollektivtransport),
  • redusere arbeidsledigheten,
  • begrense migrasjonen av arbeidskraft til store byer,
  • støtte entreprenørskap,
  • styrking av det lokale arbeidsmarkedet.

– Det er også en mulighet til å gjennomføre prosjekter i tråd med lokal boligpolitikk. Programmet legger også vekt på å styrke og forbedre funksjonen til kommunal forvaltning, informerer Fonds- og regionaldepartementet.

Prosjektene som er utarbeidet under konkurransen finansiert av EØS- og Norway Grants vil bidra til å lage en helhetlig miljømessig, sosial, økonomisk og institusjonell utviklingsplan for vinnerbyene.

Måten å få penger fra norske fond var ikke enkel for Przemyśl. Det var mange som ville

Pengene til utviklingen av polske byer kommer fra den norske finansmekanismen og den økonomiske mekanismen i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (det vil si de såkalte EØS- og Norge-tilskuddene). Det er en form for ikke-refunderbar utenlandsk bistand gitt av Island, Liechtenstein og Norge til flere land i Sentral- og Sør-Europa og de baltiske statene.

– Måten å få denne finansieringen på var ikke enkel. For det første, av de 255 byene som er kvalifisert under det lokale utviklingsprogrammet, har 213 prosjekter skissert prosjektlinjene innen 22. juli 2019, hvorav 54 byer har kvalifisert seg for andre fase. Fase II er en periode på flere måneder med intenst arbeid med utarbeidelse av et komplett prosjektforslag (inkludert den lokale utviklingsplanen og den institusjonelle utviklingsplanen). President Wojciech Bakun vil takke alle som er involvert i dette prosjektet for deres harde og veldig kreative arbeid, hvis effekt er så vellykket for byen vår – informerer Witold Wołczyk fra Przemyśl kommunekontor.

Byen mottok ikke hele beløpet som ble forespurt, som var rundt PLN 40 millioner. Av denne grunn vil kun deler av de planlagte investeringene bli gjennomført.

Som vi fant ut på Przemyśl kommunekontor, vil det mest sannsynlig omfatte:

  • fullføring av byggingen av paviljongen i skibakken, som vil bli turistbasen til kommandosenteret til Przemyśl-festningen,
  • utvikling av Nadsań boulevard (sykkelstier, strand),
  • boccia drom – et sted å spille boccia,
  • grønne avslapningsområder – et program for landskapsforming av gårdsplasser,
  • sosialt aktivitetssenter.

Pressekonferanse om tildeling av tilskudd fra norske midler til Przemyśl:

3,5 millioner euro til Przemyśl fra norske fond [ZDJĘCIA]

video

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.