Russisk-ukrainske spenninger: hvordan Nord Stream 2-rørledningen var kontroversiell fra starten | utenriksnyheter

Nord Stream 2 er en ny rørledning som forbinder Russland med Europa, men bekymringene for energiforsyningen øker midt i spenningen mellom Russland og Ukraina.

Vi undersøker rørledningen, dens rolle i de nåværende spenningene og hvordan den fortsetter å være et kontroversielt prosjekt.

Hva er NordStream 2?

Eksportrørledningen krysser Østersjøen, og starter nær Narva-bukten i Ust-Luga-området i Kingisepp-distriktet i Russlandav Leningrad-regionen.

Den landet i Lubmin, en tysk by på nordkysten nær Greifswald.

Prosjektet på 11 milliarder dollar (8 milliarder pund) vil hjelpe etterspørselen etter gass Europa , hvor importen forventes å øke.

Rørledningen er bygget, men har ennå ikke fått myndighetsgodkjenning for å tillate at den kan tas i bruk.

Den tyske energiregulatoren forventes ikke å ta en beslutning om rørledningssertifisering tidligst i andre halvdel av 2022.

Sammen med Nord Stream 1-rørledningen, som åpnet i 2012, vil prosjektet øke Russlands årlige eksportkapasitet til 110 milliarder kubikkmeter, omtrent halvparten av hva det selger til Europa hvert år.

Operatøren, Gazprom, er et statskontrollert energiselskap med base i St. Petersburg og hevder å selge mer enn halvparten av sin gass til russiske forbrukere og eksportere til mer enn 30 land.

Hvorfor er prosjektet kontroversielt?

Amerikanske tjenestemenn hadde motsatt seg prosjektet, som tillater Russland å eksportere gass direkte til Tyskland og potensielt kutte andre nasjoner.

Det er frykt for at dette vil gi Russland for mye innflytelse over europeiske gassforsyninger, og det har vært spesielt sterk motstand mot forente stater, Ukraina e Polen.

Den passerer gjennom Østersjøen og omgår Ukraina, som tradisjonelt er den viktigste transportveien for russisk gass.

Mer enn en tredjedel av Europas gassbehov er allerede dekket av Gazprom.

USA og Tyskland har lovet å pålegge Russland kostnader for å hindre dem i å bruke rørledningen som et politisk våpen.

I 2019 sluttet en stor entreprenør å jobbe med prosjektet etter at USA innførte sanksjoner mot de involverte selskapene.

Utenlandsk sekretær Liz Truss uttrykte alvorlig bekymring for Europas avhengighet av russisk gass.

Han sa også at Nord Stream 2 ikke burde gå videre hvis Russland angriper Ukraina.

Bilde:
Lubmin-anlegget, i Tyskland, hvor Nord Stream 2-gassrørledningen lander

Hva skjedde midt i de økende spenningene mellom Russland og Ukraina?

I det europeiske gassmarkedet øker bekymringen for russiske forsyninger i verste fall med et angrep som forstyrrer strømmene.

Den amerikanske presidenten Joe Biden og andre vestlige ledere har truet Russland med økonomiske sanksjoner dersom det angriper Ukraina.

I flere måneder har Europa slitt med lavere russiske gassstrømmer enn normalt.

Hvordan skiller den seg fra andre russiske gasseksportprosjekter som involverer Europa?

I tillegg til Nord Stream-prosjektene er det to andre linjer som transporterer gass fra Russland til det europeiske markedet.

Brorskapets gassrørledning går gjennom Ukraina.

Yamal-Europe-rørledningen krysser Hviterussland og Polen.

Bruk Chrome-nettleseren for en mer tilgjengelig videospiller

Innbyggerne i Ukrainas andre by er redde, men fast bestemt på å slå tilbake enhver russisk invasjon.

Hva kan gå galt?

Kansler Olaf Scholz indikerte at Tyskland ville være klar til å diskutere suspensjonen av Nord Stream 2-prosjektet dersom Moskva angriper Ukraina.

Russland sa at Europa og Russland ville ha nytte av Nord Stream 2 og at Tyskland ikke skulle «politisere» prosjektet.

Det finnes andre gassalternativer for noen land. For eksempel kan Tyskland, den største forbrukeren av russisk gass, også importere Norge, Nederland, Storbritannia og Danmark via rørledninger.

Hva skjer på den russisk-ukrainske grensen?

Men Norge, Europas nest største leverandør, leverer naturgass til Europa med full kapasitet, og det kan ikke erstatte manglende forsyninger fra Russland, sa statsministeren.

Det har vært flere tvister mellom Russland og Ukraina de siste 15 årene om gass, hovedsakelig knyttet til prisen Ukraina betalte for drivstoff i henhold til kontraktene.

I 2006 kuttet Gazprom forsyningen til Ukraina i én dag. Vinteren 2008-2009 ble russiske forsyninger til Ukraina avbrutt på grunn av uenighet om utestående gjeld og priser, en situasjon som har spredt seg over hele Europa.

I 2014 kuttet Russland forsyninger til Kiev som en del av den russiske annekteringen av Krim.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.