Vinter 2022/2023 – Svenskene har tilpasset strømforbruket sitt

Vinteren 2022/2023 var den første der Svenska kraftnät annonserte at det var en reell risiko for manuell utkobling av forbruk på grunn av strømbrudd. Forbruket i rushtiden var lavere enn tidligere år, men det måtte ekstraordinært høy import til for å takle situasjonen.

I august sa Svenska kraftnät at risikoen for manuell forbruksavbrudd var reell den kommende vinteren på grunn av reduserte importmuligheter. Bakgrunnen var en spent internasjonal situasjon der krigen i Ukraina reduserte tilgjengeligheten av energi i Europa mens vannbassengnivået i Norge var lavt og Frankrike hadde redusert produksjonen av kjernekraft.

– Vi gikk inn i vinteren med dårligere forhold enn normalt. Så var det at atomkraftverket Ringhals 4 ikke var tilgjengelig i løpet av vinteren og oppstarten av atomkraftverket i Finland, Olkiluoto 3, ble forsinket. Men vi har aldri vært i nærheten av en forbruksfrakobling, sier Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät.

Ekstraordinært høy import reddet rushtiden

Timen med størst forbruk i vinterperioden, den såkalte rushtiden, falt 16. desember, klokken 9-10. Det målte forbruket er derfor lik 23.900 MWh/t. Forbruket i rushtiden var i fjor 25.600 MWh/t.

– Vinteren var en vanlig vinter, meteorologisk sett, men vi hadde en kald desember med sterk kulde også i sør. Høytidsforbruket var enda lavere enn tidligere år. Høye priser og kommunikasjon om energisituasjonen har fått svenskene til å justere forbruket. Til tross for dette manglet det fortsatt mer enn 3000 MWh produksjon i rushtiden, da også Oskarhamn 3 atomkraftverk var kortvarig nedstengt på grunn av reparasjoner. Vi klarte situasjonen takket være rekordimport fra nabolandene, sier Pontus de Maré.

Før vinteren hadde Swedish Power Grid jobbet med å optimalisere kapasiteten over gjennomsnittet for å bringe mest mulig kraft til Sør-Sverige.

– Vi har blant annet signert avtaler om produksjon for motbytte og omdirigering for å opprettholde gjennomsnittskapasiteten, noe som har resultert i høyere kapasitet enn tidligere, sier Pontus de Maré.

Strømreserve ikke aktivert

I perioden 16. november til 15. mars har Svenska kraftnät tilgang til kraftreserven etter kraftreserveloven*. Det er den avtalte produksjonen som kan aktiveres dersom det ikke er produksjon tilgjengelig på strømmarkedet for å dekke etterspørselen. Vinteren 2022/2023 bestod kraftreserven av 562 MW kondenskraft fra Karlshamnsverket i Blekinge.

– I løpet av vinteren bestilte vi fra Karlshamnsverket seks ganger for å kunne reise med to timers beredskap og fire ganger for å kjøre på minimumseffekt, like mange ganger som i fjor. Vi har aldri fullt ut aktivert kraftreserven for Sveriges strømforsyning, sier Pontus de Maré.

I løpet av vinteren var det ingen store ulemper bortsett fra enkelte situasjoner hvor utenlandsforbindelsene til nabolandene ble avbrutt et par ganger.

– Vi hadde en plage som kan nevnes. En oljerørledning mellom Sverige og Finland sprakk på grunn av islasting i slutten av desember. Den fantastiske innsatsen til organisasjonen gjorde at han var tilbake på under to dager. Situasjonen var ikke kritisk i Sverige, men den ble spesielt satt pris på av våre finske kolleger ettersom forbruket var høyt i Finland på den tiden, sier Pontus de Maré.

Importer timer nær prognosen

Sammenlignet med forrige vinter har eksporten gått litt ned og importen økt litt.

Elektrisitetsimport og -eksport vinteren 2021-2022 og 2022-2023

Pontus de Maré oppsummerer vinteren med at forholdene for strømforsyningen har satt Sverige i en situasjon vi ikke hadde før.

– Vi trengte ikke foreta en frakobling, men bransjeaktører styrket i fellesskap kapasiteten til å håndtere den frakoblingen. Beredskapen og bevisstheten har økt i samfunnet. Vi hadde ikke klart oss uten import i rushtiden, dette viser viktigheten av utenlandsforbindelser, bemerker Pontus de Maré.

Kilde: Svensk elnett

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *