Viktig økonomi foran valg i Norge – Nyheter (Ekot)

Ekots Norgeskorrespondent snakket med Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1s sjeføkonom.

– Arbeidsledigheten faller og veksten øker. Arbeiderpartiets kritikk av økonomisk politikk, og økonomisk utvikling, finner derfor ikke samme gjenklang blant velgerne som for noen måneder siden, sier Andreassen.

– Så det er mulig at bedringen i økonomien vil påvirke utfallet av valget.

Sosialdemokratisk Arbeiderparti den kollapset i meningsmålingene i løpet av sommeren. Harald Magnus Andreassen er en av mange som knytter ham til økonomisk utvikling.

Norges høyreregjering antas å tjene på at arbeidsledigheten har sunket fra rundt 5 % for ett år siden til 4,3 % i august.

Vekst i Norge fått fart. I løpet av andre kvartal økte BNP totalt med 1,1 % sammenlignet med forrige kvartal, hovedsakelig på grunn av bedre tider for norsk oljeindustri som tidligere var rammet av krisen.

Dersom Arbeiderpartiet vinner valget, ønsker det å heve skattene med rundt 15 milliarder norske kroner, inkludert formuesskatt. Tvert imot ønsker regjeringspartiet Høyre å senke denne skatten ytterligere.

– Formuesskatten er upopulær blant norske gründere. De må betale formuesskatt, selv om de ikke tjener mye penger i bedriftene sine, sier SpareBank 1s sjeføkonom.

Samtidig påpeker Harald Magnus Andreassen at det ikke er noe som tyder på noen radikal endring i hovedtrekkene i norsk økonomisk politikk, selv om venstreopposisjonen skulle rase mot en valgseier.

– Jeg tror forskjellene blir ganske små.

– Vi har ingen erfaring fordi det er store politiske endringer i norsk økonomi, enten det er sentrum-høyre eller sentrum-venstre som har regjeringsmakt i Norge, sier Andreassen.

– Så å si alle store reformer, store endringer er gjennomført i fellesskapet og i forståelse mellom de konservative, det vil si Moderatpartiet, og Arbeiderpartiet, SV i Norge.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.