– Vi har gitt for mye kompetanse til EU, spesielt på energiområdet, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder av Det sentrale euroskeptiske partiet. Gruppen ønsker endringer i avtalen med EU om EØS.
Norge, som er en stor eksportør av energi og gass, forventes å gjenvinne flere fullmakter til å lage egne energireguleringer, delvis gitt til EU under avtalene om EØS, sier Senterpartiet.
Den euroskeptiske gruppen går inn for reforhandling av EØS-avtalen, som har vært det viktigste definerende dokumentet mellom Norge og EU siden 1994. «Vi har gitt EU for mange kompetanser, spesielt på energiområdet, vi må gjenvinne dem», han har erklært lider av Partii Centrum (Senterpartiet) Trygve Slagsvold Vedum i et intervju med Reuters i anledning en av møtene før valget.
Den norske politiske scenen går inn i en avgjørende fase av valgkampen med tanke på stortingsvalget som er berammet til 13. september. Som Reuters påpeker, har Senterpartiet en sjanse til å gå inn i regjeringen dersom det dannes en sentrum-venstre-koalisjon ledet av Arbeiderpartiet på meningsmålingene. I et slikt scenario ville Høyre mistet makten etter to perioder.
På landsbygda utvidet Vedum gruppens tradisjonelt agrariske politiske profil med oppfordringer om større desentralisering av makt og skaping av flere arbeidsplasser i distriktene, noe som vil slå ut i velstandsnivået i disse områdene.
Sentrister frykter økende energipriser
Senterpartiet motsatte seg adopsjonen av Norge i 2019 den tredje energipakken, angående inkl. adskillelse av energiforsyninger og produksjon fra drift av overføringsnett.
Pakken sørget for avtale Byrå for samarbeid mellom energiregulatorer (ACER), ment å støtte og legge til rette for samarbeid mellom nasjonale energiregulatorer.
Partiet frykter imidlertid at tettere bånd til EU-land når det gjelder energioverføring vil føre til høyere energipriser i Norge. – Dette er viktig fordi lave energipriser er en betydelig industriell fordel, påpeker Vedum.
Vedum: Vi krever ikke slutt på handelsforbindelsene med EU
Både regjeringen og Labour, som samarbeidet er en mulighet for sentristene til å komme til makten med, anser disse argumentene som sterkt overdrevne. De advarer om at et forsøk på å reforhandle forholdet til EU kan føre til en lang og vanskelig prosess, i likhet med Brexit-samtalene mellom Fellesskapet og EU. Storbritannia.
Vedum er uenig i dette utsagnet. «Det er to helt forskjellige ting,» sier han. «Norge slutter ingenting. Vi har (med EU-red) avtaler som forblir i kraft, men vi ønsker å forbedre dem», forklarte han.
Senterpartiet har lenge motsatt seg ikke bare den norske visjonen om EU-medlemskap, men også de eksisterende EØS-avtalene. I år har den bare mildnet sin posisjon og er nå ikke så mye for å bryte dem som å endre individuelle bestemmelser.
«Vi vil ikke bryte noe. Men avtalen mellom Norge og EU må hele tiden utvikles. Ikke bare har unionen rett til å ta initiativ til reforhandling. Vi må også be om endringer, sa han.
Nordmenn stemte to ganger om EU-medlemskap: i 1972 og 1994. Med tanke på at tiltredelsesavstemningene mislyktes, vedtok Oslo-regjeringen en EØS-avtale (på EU-siden er dette samarbeidet styrt av traktater ), som gir Norge tilgang til singelen. marked mot å akseptere deler av EU-forordningen.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»