Tyrkia: Erdogan truer med å utvise ambassadørene til Frankrike, Tyskland og Amerika

Lagt ut 24. oktober 2021, 10:11

Det er et enestående humørskifte som kan gjenopplive Vestens latente diplomatiske konflikt med Tyrkia. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde lørdag at han hadde beordret utvisning, «så snart som mulig», av de ti ambassadørene inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA, som krevde løslatelse av motstanderen Osman Kavala.

«Jeg har beordret vår utenriksminister å erklære disse ti ambassadørene som persona non grata så snart som mulig», sa statsoverhodet under en reise til Eskisehir i det nordvestlige Tyrkia. «De kommer til å bli kjent med Tyrkia,» la han til under applaus fra mengden, uten å spesifisere når diplomatene må reise.

Utvisningen av disse 10 ambassadørene, hvorav syv representerer land alliert med Tyrkia innenfor NATO, kan godt utgjøre den mest alvorlige diplomatiske krisen med Europa og USA siden Recep Tayyip Erdogans kom til makten for 19 år siden.

Sjelden størrelse

Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner, å erklære diplomater som «persona non grata» baner vei for deres utvisning eller tilbakekalling fra landet sitt. Ifølge en tysk diplomatisk kilde møttes de ti berørte landene lørdag kveld, uten å ha mottatt offisiell melding om tiltaket.

«Fra morgen til kveld (diplomater) gjentar: Kavala, Kavala … Men det du snakker om, Kavala, er Soros» agent i Tyrkia,» sa president Erdogan under et offentlig møte, og refererte igjen til den amerikanske milliardæren av ungarsk opprinnelse George Soros som han jevnlig sammenligner motstanderen med.

Osman Kavala, fengslet i fire år uten rettssak, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å ville destabilisere Tyrkia.

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA om en «rettferdig og rask løsning på avtalen. Osman Kavala, en tyrkisk forretningsmann og beskytter.» som ble et av regimets problemer, fengslet i fire år uten rettssak.

Dagen etter ble deres ambassadører innkalt til utenriksdepartementet, tyrkiske myndigheter anså deres tilnærming som «uakseptabel».

Ingen offisiell melding ennå

Det tyrkiske statsoverhodet hevdet deretter trusselen om utvisning torsdag etter at han kom tilbake fra en Afrika-turné.

Blant de første landene som reagerte, kunngjorde lørdag kveld Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland at de ikke har mottatt noen offisiell melding om deres respektive ambassadører på dette stadiet. Like etter gjorde USA det samme.

– Vi er klar over denne informasjonen og prøver å finne ut mer fra det tyrkiske utenriksdepartementet, sa en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet lørdag.

«Ambassadøren vår gjorde ingenting som kunne rettferdiggjøre utvisningen,» sa Trude Måseide, talskvinne for det norske utenriksdepartementet, sitert av NTB nyhetsbyrå, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge standardene. demokrater».

«Vi er for tiden i intense konsultasjoner med de andre ni berørte landene,» kunngjorde det tyske utenriksdepartementet. Flere nederlandske parlamentarikere reagerte på sosiale nettverk.

I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) «umiddelbar løslatelse» av Kavala, til ingen nytte. Som 64-åring ble denne fremtredende sivilsamfunnsfiguren, velstående forretningsmann og filantrop, født i Paris, arrestert i begynnelsen av oktober av en domstol i Istanbul som fant «mangel på nye bevis for å sette ham tilbake i varetekt.» frihet». Osman Kavala, som alltid har benektet anklagene mot ham, vil dukke opp igjen 26. november.

Opprinnelig arrestert for sin deltakelse i den såkalte anti-regjeringsbevegelsen Gezi i 2013, da Erdogan var statsminister, ble han senere siktet for forsøk på kupp og spionasje.

Trussel om sanksjoner

I et nylig intervju med AFP sa Kavala at fengslingen hans lar Erdogans regime rettferdiggjøre hans «konspirasjonsteser».

«Med tanke på at en rettferdig rettssak ikke lenger er mulig under disse omstendighetene, tror jeg det ikke gir mening for meg å delta på de neste høringene,» kunngjorde han via sine advokater fredag.

Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på neste sesjon (30. november – 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen den datoen.

Opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu sa at trusselen om en forestående utvisning av ambassadører risikerer å «styrte landet ned i avgrunnen».

Kilder AFP, Reuters

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.