Venstresiden trekker seg tilbake foran valget i Norge og Tyskland

Meningsmålinger foran morgendagens stortingsvalg tyder på en klar fordel for Jonas Gahr Støre i det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet. Det betyr et mulig regjeringsskifte i Norge, som nå ledes av lederen for det konservative partiet, statsminister Erna Solberg.

Vinder mot i andre land

Hvis du ser på Tyskland som står foran det føderale valget 26. september, gjør det sosialdemokratiske SDP store fremskritt. For første gang siden 2006 er partiet nå på toppen av meningsmålingene.

– I Tyskland kan man se en klar venstrevind, men i Europa generelt er det egentlig ikke merkbart, sier SVT EU-journalist Christoffer Wendick.

I Frankrike, Italia, Spania og Østerrike er det de sosialdemokratiske partiene som er mest imot.

– Ser man vestover mot Frankrike er det for eksempel høyresiden og sentrum som dominerer, det så man også i regionvalget som fant sted over sommeren, sier Christoffer Wendick.

«Marginal bedre»

Verken i Holland, Finland eller Sverige styrker sosialdemokratene sine posisjoner, faktisk, sier Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Gøteborg.

Han synes det er litt forhastet å snakke om venstreorienterte vinder over hele Europa. Det kan like gjerne være en «midlertidig endring», eller et uttrykk for tretthet i de styringsalternativene som finnes, snarere enn en ideologisk endring av noe slag.

– Jeg vil gjerne si nei. Det er åpenbart at sosialdemokratene i Tyskland har gjort det bra i det siste, men i realiteten har de bare kommet tilbake til der de var for ti år siden. Og det går ganske dårlig med venstresiden Die Linke. Legger man til prosentpoengene deres, er det bare marginalt bedre enn forrige valg, sier Hinnfors til SVT Nyheter.

– Tar man med småpartiene og De Grønne, ser det ut til at det blir venstreflertall. Men den er ganske blandet i sammensetningen.

Spesifikke hjerteproblemer

Når det gjelder suksessen til SPD i opinionen, kan deler av den også tilskrives Olaf Scholz, leder for partiet i Forbundsdagen.

– Scholz fremstår som den minst dårlige av de tre. Så spørsmålet mange velgere rangerer høyest nå er sosial rettferdighet, husleie, pensjoner og lønn, og dette er saker SDP driver hardt på i dette valget, sier SVTs Christoffer Wendick.

Når det gjelder å danne regjering ved maktskifte i Norge, står sosialdemokratene overfor en annen utfordring.

– Arbeiderpartiets velgere er fragmenterte, sier Magnus Takvam, politisk kommentator i Norges NRK, i SVTs Dagsorden.

– Mange ønsker å stemme på det partiet som tiltrekker Arbeiderpartiet mest til sin ledelse, for så å stemme på venstresiden eller miljøpartier for å påvirke regjeringen.

Se et lengre intervju med Magnus Takvam i Agenda klokken 21:15 på SVT2 eller SVT Play.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.