Her er favoritthandlingene til nordmenn –

Nordnet i Norge utarbeidet statistikk over aksjehandel for privatkunder i august. Faktisk solgte bankens norske privatkunder netto aksjer i august. Dette er den første måneden i år med nettoomsetning.

Salgslisten er forbigått av energigiganten Equinor, men disse er for det meste profitttaking i et selskap som nyter godt av høye energipriser, sier Nordnets norske spareøkonom Mads Johannesen.

– Med oljepriser på over 70 dollar per fat, er dette gode tider for oljeprodusentene. Legg til at det også er gode tider for gassproduksjon og Equinor er en smart måte å allokere kapitalen din på. Men selv om aksjen har steget 8 prosent i august og 30 prosent så langt i år, velger sparerne å selge. Jeg tolker det som en overskuddstaking etter oppgangen, sier Johannesen.

På salgslisten er også sparernes lille favoritt Nel, som hadde en tøff måned med tosifrede prisfall.

En annen annonsert tittel er Kahoot! som har stupt 50 prosent på én måned. Dette etter at selskapet meldte om et uventet overskudd.

– Den Kahooten! det ville ha kommet med et positivt kvartalsresultat var uventet og tilfredsstilt markedet. Dette, kombinert med en skarpere lukking av aksjeposisjonene, bidro til en sterk oppgang den siste måneden. Jeg tror mange sparere har valgt å sikre overskuddet, sier Mads Johannesen.

Men selv om norske sparere solgte nettoaksjer, ble det selvsagt en del kjøp også. Handlelisten toppes med industrikonglomeratet Orkla.

– Orkla hadde en omsetningsøkning tilsvarende 6,1 % for andre kvartal. Men til tross for et bedre resultat enn ventet, har aksjen falt litt den siste måneden. Prisutviklingen i 2021 var også svak, til tross for resultatøkningen. Jeg tror sparerne har merket dette og benytter derfor anledningen til å vokse til et solid og trygt selskap, sier Mads Johannesen.

Kjøpslisten inkluderer også handelsfavoritten Rec Silicon, som også var den mest omsatte aksjen i august. I tillegg har sparerne grepet muligheten til å levere aksjer til selskaper som har vekstmuligheter og er utsatt for syklisk industri.

– I likhet med andre sykliske aksjer hadde Yara International et godt år. Selskapet kom i midten av juli med en mye bedre kvartalsrapport enn markedet hadde forventet. Markedet var også fornøyd med ekstrautbyttet på 20 SEK per aksje. Direkteavkastningen er i dag over 8 %, noe som kan anses som veldig bra i dagens lavrenteklima, sier Mads Johannesen.

Grafikk: Flest netto aksjer kjøpt og solgt netto hos Nordnets norske privatkunder i august

Mesteparten av aksjene kjøpt netto
ORKLA
INTERNASJONAL YARA
ATLANTISK SAFIR
FREYR batteri ordinære aksjer
RANA GRUBER AS
REC SILIKONE
MPC CONTAINERSKIP
UBÅT 7
BUTIKKMERKE
AKER BP
Mesteparten av aksjene solgt netto
EQUINOR
KAHOOT! SOM DETTE
I
ELKEM
ZALARI
HAN SIER
AKER CARBON CATCH ASA
NORDISK HALVLEDER
DNB BANCA ASA
SALMAR

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.