USA har bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd om krisen i Ukraina

Carlo Allegri (Reuters / Scanpix) nå.

USA annonserte mandag et åpent møte i FNs sikkerhetsråd for å ta opp krisen i Ukraina på grunn av Russlands truende oppførsel.

Med mer enn 100 000 russiske soldater utplassert på grensen til Ukraina, forfølger Russland andre destabiliserende handlinger nær Ukraina, som truer internasjonal fred, sikkerhet og FN-pakten, sa USAs ambassadør til FN torsdag.Linda Thomas-Greenfield.

For å fortsette å lindre situasjonen gjennom diplomatiske kanaler, må Sikkerhetsrådet studere fakta ærlig og vurdere innsatsen for Ukraina, Russland, Europa, de grunnleggende forpliktelsene og prinsippene for den internasjonale orden, hvis Russland fortsetter å slå Ukraina, sa ambassadøren.

Økende frykt for at Russland kan styrte Ukraina, understreket Thomas-Greenfield at Sikkerhetsrådet med 15 medlemmer tar opp et avgjørende spørsmål for internasjonal fred og sikkerhet: Russlands truende oppførsel overfor Ukraina og mobiliseringen av russiske tropper på den ukrainske grensen og i Hviterussland.

Nå er ikke tiden for å vente og parre seg. Rådets fulle oppmerksomhet er nå nødvendig, og vi ser frem til en åpen og meningsfull debatt på mandag, la han til.

Som ett av de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet har Russland rett til å nedlegge veto mot enhver FN-resolusjon som sendes til rådet.

Thomas-Greenfield sa imidlertid at møtet vil være en mulighet til å avsløre Russland over dets handlinger og isolere Kreml på grunn av dets aggressive holdning til Ukraina.

Selv om de har vetorett, vil deres isolasjon merkes hvis Sikkerhetsrådet tar det opp, og vi vil danne en enhetsfront med russerne, sa den amerikanske ambassadøren i et intervju på rumensk offentlig fjernsyn.

Jeg tror ikke noe land i Sikkerhetsrådet vil si noe slikt hvis Russland krysser grensene til et annet land, la han til.

USA håpet å holde et slikt sikkerhetsrådsmøte på fredag, sa diplomater.

De har imidlertid bestemt seg for å utsette det til mandag, da Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin forventes å ha en telefonsamtale fredag. Paradoksalt nok vil Russland overta presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i februar ettersom Russland mobiliserer sine tropper ved Ukrainas grenser og advarer om mulige planer fra Moskva-vesten om å overta Ukraina. Han overtar Sikkerhetsrådets presidentskap fra det nåværende norske presidentskapet.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg. kilder.