Regeringen vill innføre ett kronvittnessystem

Justitieminister Morgan Johansson (S) har holdt en pressekonferanse under hvilken han presenterer regjeringens nye forslag for å bekjempe gängkriminaliteten. Forslaget innebærer at lovgivningen skulle åpnes opp så att en åtalad kan få mildare straff om hen samarbetar med polisen.

– Det vi sier nå er at det skal gå ut på å snakke om hva man selv har gjort uten å ha gjort noe annet, sier Morgan Johansson.

Om forslagene går gjennom i riksdagen, skulle det bety at Sverige innføre et kronvittnessystem, lignende som Norge og Danmark har.

Regjeringen vil også klippe straffet for övergrepp i rettssak, altså om man hotar eller på ett annat sätt å tysta vittnen. I tillegg vil regeringen skärpa straffet for mened, altså at man ljuger i rätten.

– Om man ljuger för att skydda en gärningsman som begått ett grovt brott, då ska man utvide lengden dömas till men. Vi vil utvidga straffskalan så att flere av de fallen hamnar i kategorin grova brott, sier Johansson.

Disse forslagene inngår i regjeringens 24-punktsprogram mot det dødelige voldet. Morgan Johansson vet at regjeringen vil fortsette å legge forslag i spørsmålet under de kommende måneder. 47 forslag til han planlegger innen mandatperioden er slutt, altså under den kommende valgbevegelsen.

Lagändringene planlegges for träda i kraft 1. juli 2022.

Jerzy Sarnecki, kriminolog og professor emeritus ved Stockholms universitet har ingen invändningar mot regeringens forslag om kronvittnen.

– Men jeg kan kjenne en vive naivitet med det här forslaget, eftersom det presenteres som et forslag som ska knäcke gängbrottsligheten. Der tror jeg at effekten blir minimal, sier Jerzy Sarnecki.

Han sier også at gjengkriminelle kretsar er en veldig sterk subkultur.

– I den kulturen är det här tjallandet eller golandet strängt förbjudet. Det er veldig få fra de her kriminelle nettverkene som skulle kunne tenke på å hjelpe polisen på det her måte, bare for at det går mot subkulturen. I tillegg er det forstås intet ofarligt.

– Men visst, inför det här och utvärdera gjerne. Mange av de her lagförslagene er veldig vanskelige å utvärdere men det går enkelt å utvärdere.

Sarnecki vill understryka att hans kritikk gör att lagene skulle brukes for å knäcke gängmiljöer.

– I en annen sammenheng kan det ha en god effekt, sier han.

Les ons:

Åklagare: «Det ska kosta att inte si alt man vet under ed»

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.