Troverdige løfter avgjørende for langsiktig tillit til politikken

SCBs store partisympatimåling kom denne uken og viser et nederlag for Sverigedemokraterna og en suksess for Socialdemokraterna. Resultatet følger det normale mønsteret at en ny regjeringsoppstilling har en tendens til å gå tilbake på meningsmålingene, og kommer derfor ikke med noen overraskelser.

Men de første ukene av den nye regjeringen ga likevel noen viktige lærdommer for Ulf Kristersson og hans nye statsråder. Spesielt når det kommer til løfter.

Regjeringsendringer fulgte ofte av en viss skuffelse blant velgerne når ting ikke umiddelbart går som håpet. I SCB kommer dette særlig til syne ved at Sverigedemokraterna trekker seg tilbake når de nå for første gang måtte påta seg ansvaret som regjeringsgrunnlag, mens Socialdemokraterna går videre når de nå har funnet seg til rette i SCB. takknemlig posisjon for å kunne stirre og peke fingre.

Den andre tydelige endringen i målingen denne uken er at senteret tydeligvis trekker seg tilbake. Det er foreløpig uklart hvem som skal lede partiet og hvilken politikk det vil føre i fremtiden. Dette er alltid skadelig for velgernes konsensus, men situasjonen burde ha ryddet opp i løpet av noen måneder.

Tilbakeslaget for den nye svenske regjeringen blekner imidlertid i forhold til den gamle norske regjeringen med Socialdemokraterna og Centerpartiet. Fra et valgresultat på i underkant av 40 prosent har oppslutningen om disse to partiene nå stupt til 23 prosent. – Oppblåste forventninger, uforutsette kriser og en ustabil politisk tilnærming, sier Svenska Dagbladets ledende side som en forklaring på sammenbruddet av veien.

Huske at støtte til en regjering ikke er gratis i et demokrati, den må fortjenes. Og å vinne tillit bør derfor stå høyt på Kristersson-regjeringens agenda. Det er så fristende for partiledere å komme ut med konkrete valgkampløfter knyttet til innbyggernes hverdagsutfordringer i en valgkamp. Bensinprisen må reduseres med mange kroner, kompensasjonen for de høye strømprisene må komme på den datoen.

Men løfter har også en bakside: de må holdes.

Spørsmål som i en valgkamp sies å ha enkle løsninger, viser seg derimot å være en del av et ganske komplekst nettverk av andre lover, EU-regelverk og smale beslutningsveier til myndigheter og domstoler. I tillegg kommer andre politiske hensyn og økonomiske prioriteringer som en regjering må ta hensyn til. Politikk er en komplisert sak, og selv politikere må erkjenne dette når de møter velgerne.

Er full Det er mulig, kanskje til og med sannsynlig, at løsningene som regjeringen Kristersson nå har valgt, er den klokeste balansen mellom ulike interesser. Men strømprisavregningen kommer senere enn lovet, og drivstoffkuttene blir ikke så store som det ryktes under valgkampen. Sosialdemokratene har derfor en åpen sak for å klage på løftebrudd.

Det skal selvsagt legges til at S-en heller ikke er feilfri. Klemme ledende side Han påpekte hvordan sosialdemokratene allerede hadde trukket tilbake på mange av løftene i forkant av årets valg, men nå som de ikke lenger sitter med makten, har ikke media gransket dem på samme måte.

Vi minner også om Stefan Löfvens løfte før valget i 2014 om å oppnå den laveste arbeidsledigheten i EU innen 2020. Da løftet ble gitt lå Sverige på tolvteplass, men da det skulle oppfylles, landet vårt hadde han falt til 22. plass. løfte var like vanskelig å gjennomføre som Kristdemokraternas forslag om å senke bensinprisen med fem kroner og dieselprisen med ni kroner.

Barn av tidligere generasjoner han lærte budet om ikke å bære falskt vitnesbyrd allerede på barneskolen. Selv i vår tid må politikere tenke seg godt om før de gir eksakte løfter som de innser også kan være vanskelige å innfri.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *