Trio mottar årets Nobelpris i fysikk – for kvantemekanikk

Innovasjon

Årets nobelpris i fysikk går til Alain Aspect, John F Clauser og Anton Zeilinger for forskning på kvantemekanikk.

Trioen mottar prisen for «eksperimenter med sammenfiltrede fotoner som demonstrerte brudd på Bells ulikheter og banet vei for kvanteinformasjonsvitenskap.»

«Alain Aspect, John Clauser og Anton Zeilinger gjennomførte hver banebrytende eksperimenter med sammenfiltrede kvantetilstander, der to partikler hører sammen som en enhet selv når de er adskilt. Med sine resultater var de banebrytende for ny teknologi basert på kvanteinformasjon,» skriver Royal Swedish Academy of Sciences i en pressemelding.

Bredt søkefelt

I dag er det et stort forskningsfelt som omhandler blant annet kvantedatamaskiner, kvantenettverk og avlytting av kvantekryptert kommunikasjon, fremhever det kongelige svenske vitenskapsakademi i sin pressemelding.

«En av nøklene til denne utviklingen er at kvantemekanikken lar to eller flere partikler være i noe som kalles en sammenfiltret tilstand. Det som skjer med en av partiklene i et sammenfiltret partikkelpar bestemmer skjebnen til den andre partikkelen, selv om det er på stor avstand», skriver en.

Det var lenge ukjent om sammenhengen kan skyldes at partiklene i et sammenfiltret par inneholder skjulte variabler, instruksjoner som forteller dem hva de skal gjøre i et eksperiment.

På 1960-tallet utviklet John Stewart Bell en feltteori. Vinneren John Clauser videreutviklet Bells ideer til et praktisk eksperiment, som Alain Aspect deretter utviklet for å «lukke et smutthull», ifølge KVA-pressemeldingen.

Clauser: «Jeg er veldig glad»

John Clauser mottar nyheter om Nobelprisen fra TT Nyhetsbyrån. I USA, hvor han bor, er klokken 2.54 om morgenen når TT når ham på telefon.

– Hahaha! Jeg er veldig glad, svarer han når han får nyheten.

Han hadde tidligere blitt nominert til prisen, men trodde ikke han ville få den.

På spørsmål om hva han skal gjøre med pengene svarer han:

– Regner med at jeg legger det inn på sparekontoen min. Men jeg har ikke bestemt meg enda fordi jeg ikke var forberedt på det.

Anton Zeilinger, som deltok på pressekonferansen i Stockholm på telefon, tror prisen vil være et insentiv for ungdom til å søke kvantefysikk.

– Jeg forstår at prisen er veldig viktig for forskningsområdet. Men jeg er nysgjerrig på å vite hva vi vil se om ti, tjue år.

Prisvinner 2022

Nobelprisen i fysikk har blitt delt ut ved 115 anledningar. Antall vinnere er 218, hvorav en, John Bardeen, USA, ble tildelt to ganger, i 1956 og 1972.

Fysikkprisen er den mest mannsdominerte av alle prisene. Kun fire kvinner har mottatt prisen.

Ved noen anledninger ble det ikke delt ut noen pris, i årene 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 og 1942.

Landene med det høyeste antallet fysikkutdannede: USA 96, Tyskland 28, Storbritannia 25, Frankrike 13.

Informasjonen er gyldig til 2021.

Kilde: Nobelstiftelsen

Alain jeg venter, født i 1947 (75 år) i Agen, Frankrike. Phil.dr 1983 ved Université Paris-Sud, Orsay, Frankrike. Professor ved Université Paris-Saclay og ved École Polytechnique, Palaiseau, Frankrike.

John F. Clauser, født i 1942 (79 år) i Pasadena, CA, USA. Phil.dr 1969 ved Columbia University, New York, USA. Forskningsfysiker, JF Clauser & Assoc., Walnut Creek, CA, USA.

Anton Zeilinger, født 1945 (77 år) i Ried im Innkreis, Østerrike. Phil.dr 1971 ved Universität Wien, Østerrike. Professor ved Universitetet i Wien, Østerrike.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *