Til tross for kritikk, leder Norge innen dyphavsgruvedrift

Skiftet bort fra fossilt brensel øker behovet for andre typer naturressurser. Nå har den norske regjeringen sagt ja til havbunnsgruvedrift, selv om både forskere og internasjonale politikere er kritiske til vedtaket.

Stortinget stemte ja til havbunnsgruvedrift i begynnelsen av januar. Allerede i desember meldte partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre at de var enige om forslaget. Avstemningen fikk derfor klart flertall med tall 80-20.

Vedtaket gjelder et område tilsvarende Storbritannia i Norskehavet, som nå er åpent for muligheten for dyphavsgruvedrift. Blant funnene som er gjort på havbunnen er mineraler som sink, kobber og kobolt, som er viktige blant annet for produksjon av batterier og vindturbiner. Sekund DN Den norske regjeringen har sagt at dyphavsgruvedrift kan bli landets nye olje.

Mange er kritiske mot vedtaket. I november 2023 oppfordret Over hundre norske parlamentsmedlemmer sier nei til dyphavsgruveprosjekter. De refererte forskere og miljøorganisasjoner som fremhevet eksisterende risikoer. Også internasjonale politikere har tatt til orde mot forslaget.

Det har forskerne advart fordi gruvedrift kan forstyrre marine økosystemer og forårsake utslipp av karbon lagret i havbunnen. Det er også mye vi ikke vet om livet på havbunnen, eller hva forstyrrelser fra gruvedrift kan bety, både for livet i havet og økonomien som avhenger av det.

Dette området er et av de siste uberørte stedene for arktisk marint liv. Som dykker og havelsker er det fryktelig trist å se den norske regjeringen sette de utrolige marine økosystemene i faresier Amanda Louise Helle, Greenpeace-aktivist i ett pressemelding.

Etter den norske regjeringens avstemning samlet miljøbevegelsen seg utenfor bygget for å uttrykke sin misnøye. Et opprop med 500.000 underskrifter ble levert til Marianne Sivertsen Næss (Ap), president i Stortingets energi- og miljøkommisjon. Organisasjoner som Greenpeace, WWF og Natur og Ungdom deltok.

Det er sjokkerende å se Norge ignorere advarslene fra egne vitenskapelige institusjoner og internasjonale forskere! Dette utgjør en stor trussel mot havene og alt de gir oss, og er en blindvei for den grønne overgangenskriver Natur og Ungdom på sine sosiale medier.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *