Tidligere VM-ansatt arrestert i Qatar

Ifølge Josimar ble Abdullah Ibhais hentet av politiet tidlig mandag morgen og ført til fengsel.

– Jeg har hatt kontakt med ham i løpet av dagen og han sitter i en celle på to ganger fem meter sammen med 19 andre fanger. Han sultestreik umiddelbart, sier Håvard Melnæs.

Far til to barn Abdullah Ibhais, en jordansk statsborger, ble dømt til fem års fengsel i Qatar og venter på rettssak i en høyere domstol. Høringen er satt til 23. november.

Ifølge Håvard Melnæs er Ibhais overbevist om at han ble fengslet allerede nå fordi han hadde en planlagt intervju med NRK (Norsk radio/TV) Mandag. Josimars redaktør ser på dette som nok et angrep på ytringsfriheten. Den 25. oktober publiserte avisen en artikkel om Abdullah Ibhais som stilte spørsmålet:

Ble han dømt til fem års fengsel for å ha gjort opp anklager fordi han forsvarte gjestearbeidere i Qatar?

Artikkelen, skrevet av Melnæs, fortalte om en streik i 2019 blant 5000 gjestearbeidere, som ikke hadde fått lønn på flere måneder. I følge artikkelen skrev lederen av organisasjonskomiteen for verdensmesterskapet, Hassan Al Thawadi, administrerende direktør i Ibhai, en uttalelse om utgivelsen på sosiale medier og hevdet at angriperne ikke hadde noe med verdensmesterskapet å gjøre.

Men Abdullah Ibhais, som jobbet med media og PR-spørsmål for komiteen, hadde informasjon om at de delvis var VM-arbeidere og ikke ble betalt. Derfor argumenterte han for at falsk informasjon ikke skulle komme ut. Han diskuterte det også med sin nærmeste overordnede. Samtaler, chat-meldinger og lydfiler er gjengitt i Josimars artikkel.

12. november 2019 holder Ibhais. Ifølge ham ble han truet med å bli bedt om å skrive under på en tilståelse. Det var han som senere dannet grunnlaget for at han blant annet ble tiltalt for misbruk av offentlige midler og planlegging av kriminell virksomhet.

19. januar i år ble han dømt til fem års fengsel og bot. Dommen ble kritisert av menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW):

– Myndighetene må umiddelbart undersøke påstander om at hans anerkjennelse er tvunget og at organisasjonskomiteen (for VM 2022) brukte rettssystemet for å hevne en ansatt for hans interne kritikk, sa Michael Page. HRW-nestleder for Midtøsten.

7. november Josimars redaksjon mottok i år et brev fra det norske advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som hevdet å jobbe på vegne av Qatars organisasjonskomité. Her ble det opplyst at artikkelen var basert på uriktige fakta, at den var støtende, og at Josimar ble bedt om å umiddelbart fjerne den fra nettet. I brevet heter det at organisasjonskomiteen ønsker kritisk journalistikk velkommen.

«Men å inkludere privat og hemmelig kommunikasjon mellom navngitte personer går utover det som er nødvendig for journalistiske formål og strider mot private og hemmelige forpliktelser», skrev utvalget og argumenterte for at internkommunikasjon ble tatt ut av kontekst.

Håvard Melnæs, redaktør i det norske fotballmagasinet Josimar.

Foto: Berit Roald

Men Josimar, i motsetning til den britiske avisen Independent, som også publiserte artikkelen deres, fjernet den ikke og forsvarte informasjonen den publiserte. I stedet la de ut svaret sitt med kritikk av advokatfirmaet også på nettsiden deres. Håvard Melnæs mener Qatars handlinger sier mye om forholdene som råder i landet.

– Slik jeg ser det er det slik Qatar viser seg å være et land uten presse- og ytringsfrihet. Det er en politistat hvor man bare kan bli fengslet for å gjøre sin stemme hørt, sier Melnæs, som mener hypen saken nå har skapt risikerer å få motsatt effekt for VM-arrangøren.

– Abdullah Ibhais største ønske er at saken hans får internasjonal oppmerksomhet. Det første VM-selvmålet kan sies å ha blitt scoret et år før turneringen startet, sier Melnæs.

Josimar har en stund har han gjort seg kjent ved å skrive om temaer ved siden av fotballbanen og siden 2012 har han fulgt Qatar-problemet. En ny reportasjetur er i gang med tanke på VM.

Dagens Nyheter oppsøkte uten hell Qatar 2022-organisasjonskomiteen og det norske advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig for kommentarer til kritikken og om komiteen har til hensikt å gå videre med saken.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *