Taushet i SVT utløste en debatt om sensur

SVT Nyheter sendte fredag ​​et program om buehandlingen i Kongsberg, Norge, der en 37 år gammel mann drepte fem personer med bue.

Når du trenger å bruke noen minutter på å sende på norsk politis pressekonferanse, sier programleder Olivia Elander:

«Vi er tilbakeholdne med å gi informasjon om denne mistenkte. Derfor vil det om nødvendig være nødvendig å skru ned volumet på bestemte tidspunkt.»

Etterpå vises pressekonferansen i bilde, men helt uten lyd, og Elander forteller at SVT har tekniske problemer med lyden, fra Norge.

Når funksjonen er fullført vist med lyd, men siste del av politirapporten er utelatt. I hele NRK-sendingen snakker politiet blant annet om terrorparagrafen i denne delen. Han sier tiltalen så langt ikke dreier seg om terror, at forholdet vurderes fortløpende og at videre etterforskning vil vise om denne paragrafen blir brukt.

Tidligere i SVTs sending snakket imidlertid journalist Karin Moberg om 37-åringens konvertering til islam og at det allerede er mistanke om en form for radikalisering. Mannen skal ha lagt ut en film på Youtube 2017, der han hevder å være en muslimsk budbringer.

Ledelsen i SVTs politiets pressekonferanse utløste en diskusjon om sensur. Journalist, forfatter og satiriker Jens Ganman sier i et Facebook-innlegg at han «fikk god informasjon rett fra innsiden av» huset:

«Det som skjedde er kort sagt at programleder Olivia Elander ved et uhell leste de interne instruksjonene.»

Årsaken til dette skulle ifølge Ganman være «debakelen med Göran Lambertz direkte pressekonferanse» der SVT ble kritisert for indirekte å avsløre kvinnen som anklaget Lambertz for voldtekt.

Journalisten Emanuel Karlsten han nevner også pressekonferansen med tidligere justiskansler Lambertz, selv om han, i motsetning til Ganman, mener dette ikke er et tegn på sensur. SVT var ikke forberedt på at Lambertz skulle nevne aktors navn, skriver han i et innlegg på sin plattform og forklarer at SVT dermed er blitt ansvarlig redaktør for meldinger som er i direkte konflikt med pressens etikk. Karlsten mener grunnen til at SVT skrudde ned volumet på den norske pressekonferansen var at de ikke ville risikere å gjøre en presseetisk feil igjen.

Programleder SVT Nyheter Charlotta Fribourg sikter også til «pressens etiske kompromisser» når Världen tar kontakt i dag.

– Så langt har vi latt være å offentliggjøre navnet på den angivelige forfatteren og i den situasjonen hadde vi ikke bestemt oss for å offentliggjøre navnene på de drepte. Derfor var instruksen å gå tilbake til studio dersom det ble publisert navn under sendingen. Dessverre hadde vi under sendingen flere tekniske problemer knyttet til lydsendingen fra Norge, svarer han i dag i en epost til Världen.

Det er imidlertid uklart om årsaken til den utelatte delen av pressekonferansen også er et teknisk problem. Charlotta Fribourg svarer heller ikke om det programleder Olivia Elander leser er en intern instruks fra SVT.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.