Lading av strøm på den største båtmessen i verden – Båtliv

Det er ingen tvil: elektriske motorer kommer snart i store mengder på marinemarkedet. Påhengsmotor, innenbords, seilbåtgir og helt nye applikasjoner er på gang.

På verdens største båttilbehørmesse – Metstrade i Amsterdam – er elektrisk fremdrift den desidert sterkeste trenden.

Til tross for den uvanlige mangelen på kinesiske utstillere på Metstrade (METS) 16.-18. november, på grunn av den nåværende pandemien, kan ingen besøkende gå glipp av den enorme nyhetsstrømmen av elektriske motorer i alle størrelser. Elektriske motorer fra Norge (blant de ledende i sektoren), Tyskland, Serbia, Østerrike, Kina og mange andre land ble presentert på messen. Alt med sikte på en planlagt elektrifisering også av nautisk sektor.

Mange av utstillerne var relativt nye og mer fullstendig ukjente for yachtindustrien. Det betyr at det er all grunn til å være forsiktig og tenke seg om før det er på tide å investere i strøm i båten. De elektriske motorene i seg selv er neppe en nyhet og en relativt rimelig motor. Gir- eller utenbords fremdriftssystemet er derimot dyrt og komplisert.

Noen av spørsmålene du bør stille deg selv som kunde er:

Er det et seriøst firma bak elmotoren?

Er det noen betingelser for service og garanti?

Er produktene riktig CE-merket?

Hvem er distributør av produktene?

Norge er et foregangsland innen elektrisitet. Det har i en tid nå blant annet kommet anbefalinger for brannsikkerhet i litium-ion-batterier i båter, et relativt uutforsket tema. Denne typen batterier bør brukes med forsiktighet og riktig installasjon, spesielt i båter.

Mange av motorene som ble vist på METS var mer eller mindre prototyper. Dette var tydeligst fra en motor montert inne i et motorhus og deksel på en Suzuki påhengsmotor. Passformen var ikke helt perfekt, for å si det mildt.

Det er imidlertid en rekke selskaper som har gjort seriøse investeringer for å være i forkant av utviklingen. Torqeedo er det mest kjente eksemplet, men norske Seadrive og et par andre selskaper har også kommet langt.

På METS ble det for første gang i Europa presentert en elektrisk påhengsmotor for planende båter. Dette er Vision Technologies-motoren, som ble vist i en versjon som passer godt til versjonen som skal produseres i serie. Selskapet som utviklet motoren er kanadisk og sikter hovedsakelig mot det nordamerikanske markedet, men motoren, som tilsvarer 180 hk, skal også selges i Europa, prisen i USA er rundt 550.000 SEK pluss moms. Dette inkluderer et 65 kWh litium-ion-batteri fra østerrikske Kreisel. Batteriet veier 450 kg.

Lars-Åke Redéen

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.