Tanken til ST-legen er å informere pasienter på legevakten om ventetider

Ellinor Lord Foto: Carl Carlbom

Ellinor Lord er ST-lege i Visby med nevrologi som fremtidig spesialitet. Ideen om en oppslagstavle med ventetider og informasjon til pasienter på akuttmottaket har eksistert i flere år, siden hun jobbet på akuttmottaket under sin AT.

– Jeg følte det var en stor sak å ikke kunne kommunisere med pasienter om ventetider og hva som foregikk på akutten. Det var stressende for meg som vakt, og jeg hørte at det var for sykepleiere og pasienter også.

Mange kjenner seg nok igjen i scenariet: Pasienter sitter i timevis uten å vite hva som skjer, når noen forventes å komme, eller om de må gå og få seg noe å spise. Og personalet kan eller tør ikke si noe om hvor lang tid det kan ta.

Det var spesielt tydelig under pandemien, da pasientene ikke forlot rommene; de unngikk å gå på do og har kanskje ikke spist på flere timer, sier Ellinor Lord.

– Det virket fryktelig og feil for pasienter å ha det slik på legevakten, og jeg led med dem da jeg møtte dem seks timer senere. Det ser ut til at tiden på legevakten blir mye verre når pasientene ikke får noe informasjon fra starten.

Ellinor Lords løsning er et system som henter sanntidsinformasjon fra nødbussen og viser en estimert ventetid på en skjerm, som også kan nås gjennom pasientenes mobiltelefoner. Systemet forteller deg også hvordan triage fungerer og om det er spesielle forhold på det tidspunktet.

Ellinor Lord fikk hjelp av brødrene sine, en programmerer og en UX-designer, og sammen produserte de en prototype. Neste trinn ville være en pilottest på legevakten.

– Jeg designet egentlig systemet med Visby i tankene, men det var vanskeligere enn jeg hadde håpet.

Et par ting forårsaker spørsmålstegn som har gjort at Ellinor Lords prosjekt har blitt utsatt på ubestemt tid. Helse- og helsevesenet ble avslørt å jobbe med et lignende prosjekt, men de to utviklingsteamene kjente ikke hverandre, selv om Ellinor Lord hadde fått støtte fra regionens innovasjonsknutepunkt i starten av prosjektet.

En annen ting er at rettstilstanden er litt uklar om Ellinor Lords prosjekt skal sees på som en del av regionens drift eller om det er eksternt. Ellinor Lord ønsker at det skal være eksternt, da det vil bety at produktet kan brukes på andre sykehus over hele landet. Men det krever også et annet regelverk enn om det skal ses på som et hjemmebygget produkt til internt bruk.

Generelt synes han det er vanskelig å utvikle produkter som regionansatt.

– Det er mange ideer vi som jobber på sykehus over hele landet har, men det er vanskelig og tungvint å utvikle dem videre. Det er litt bekymringsfullt at det er så komplisert å forbedre den digitale omsorgen.

I fremtiden deler Ellinor Lord gjerne tiden sin mellom klinisk arbeid og arbeid med produktet sitt. Og hvis ikke Gotlandsregionen henger med, kan han vurdere å jobbe videre med det andre steder.

– Det hadde vært gøy å ende opp med produktet jeg drømte om da jeg jobbet på legevakten, sier han.

Läkartidningen 25-26/2023

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *