Taliban-representanter på besøk i Norge | SVT Nyheter

Taliban tok makten i Afghanistan høsten 2021. Besøket deres i Norge vil være Talibans første besøk i et vestlig land siden den gang.

Norge sier det er bekymret for situasjonen i landet at møtet skal finne sted.

– Det er en storstilt humanitær katastrofe for millioner av mennesker. For å hjelpe sivile i Afghanistan må det internasjonale samfunnet, samt afghanere fra ulike deler av samfunnet, ha en dialog med Taliban, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

Diplomater fra andre land vil også delta på møtet i Norge.

Det vekker kritikk fra politiske motstandere

Huitfeldt påpeker overfor NRK at det ikke handler om å legitimere Taliban-regimet:

– Men vi må snakke med dem som i utgangspunktet styrer landet i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe.

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde er sterkt kritisk til møtet. Han vil også at Norge skal slutte å betale bistand til Afghanistan:

– Å forhandle med dem betyr å erkjenne at de er legitime regjeringer på lik linje med siviliserte land. Det hører ikke hjemme noe sted.

Situasjonen i Afghanistan er for tiden svært kritisk. I tillegg til fattigdom og en økonomi på randen av kollaps, truer den også den verste tørken på 20 år.

Ifølge NRK besto 40 % av landets BNP tidligere av bistand.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.