Ta deler, ikke alle, fra Norge

Magnus Isacson, president i den svenske allmennpraktiserende foreningen. Foto: Joakim Andersson

– Det er en viktig lærdom. Får vi primærhelsetjenesten til å fungere i Sverige, noe jeg håper, bør vi være forsiktige og ikke slakte den slik de gjorde i Norge, sier Magnus Isacson, president i Svensk förening för allmennmedisin.

Både han og presidenten i Distriktslegeforeningen, Marina Tuutma, mener Norge gjorde rett i å satse på at enhver innbygger skal kunne ha en fast ansatt allmennlege. Men de ser også lignende problemer i Norge som i Sverige: det oppdraget har oppskalert uten at ressursene har holdt følge.

Marina Tuutma tror imidlertid ikke Sverige vil ha flere problemer med lange arbeidsuker med flere lister over nominerte leger.

– NEI. Jeg pleier å si at du kan misbruke ethvert godt system. Og det gjorde politikere i Norge. Hvis du stadig tar på deg nye oppdrag uten at nye ressurser kommer inn, havner du der.

Han påpeker også at det heller ikke er mulig å kopiere et system direkte fra ett land til et annet.

— Men det er viktig å se på suksessfaktorene som vi kan etterligne, sier og nevner direkte legevakt, at fastleger kan begrense vaktlistene sine og gjøre det lettere å drive primærhelsetjeneste.

– I Sverige begynner helsestasjonene å se ut som små sykehus. Og å åpne mottak er en veldig lang prosess. Mange regioner har nærmest satt opp barrierer for at leger kan åpne egen praksis. Du må ha BVC, MVC, ansette mange folk. Det gjør det ikke attraktivt, sier Marina Tuutma, som gjerne skulle sett flere selvstendig næringsdrivende i Sverige.

Marina Tuuta. Foto: Anders Wiklund, TT.

Magnus Isacson sier den svenske legestanden er litt delt når det gjelder ønsket om å drive egen virksomhet, slik de fleste allmennleger er i Norge. Men han ser flere fordeler.

– Hvis det er noe som er ditt og du kan bestemme selv, er det ofte bedre og mer effektivt. Du har mer motivasjon til å få ting til å fungere. Har du kontroll over arbeidssituasjonen din, kan du tåle mye mer uten å brenne ut.

Han mener at en av grunnene til at Sverige mangler et allmennpraksissystem er at vi «helt ærlig» har fokusert på helsestasjonen som funksjon. Som et resultat har det ikke vært lagt samme fokus på leger som de personlige omsorgspersonene til pasientene.

Men det ligger også store styrker i å bringe faggrupper sammen for å i fellesskap ta ansvar.

– Mye av teamarbeidet vi har i Sverige er bra, Norge henger etter. Leger jobber noen ganger alene uten helt nødvendige andre yrker, sier Magnus Isacson.

Og fortsetter:

– Man må finne den optimale personalblandingen som er mest effektiv, der skal vi ikke etterligne Norge. Vi kan havne et sted mellom det vi har og det Norge har.

Les også:
Norge oppdaterer til versjon 2.0 av det populære fastlegesystemet
Svensk allmennlege jobber i Norge: «Veldig bra totalt sett»

Lakartidningen.se

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *