Swedecote i Vansbro velger fjernvarme fra Solör Bioenergi

Da tiden var inne for at Vansbros industribedrift Swedecote skulle bytte ut sin eksisterende oljekjel med et klimasmart og bærekraftig oppvarmingssystem, ble Solör Bioenergi kontaktet for å se på muligheten for å koble seg til fjernvarme. Etter å ha beregnet den beste løsningen for Swedecote falt valget på såkalt lokalvarme, et konsept der Solör har ansvaret for hele kjeden fra planlegging til drift.

Solör Bioenergy Group er en ledende aktør innen fornybar energi basert på trebrensel med 600 000 brukere per dag. Selskapet har 271 lokasjoner i Sverige og Norge spesielt, hvor fjernvarme, damp og elektrisitet produseres og distribueres til boliger, bedrifter, offentlige virksomheter og industrier. Aktiviteten omfatter også energigjenvinning av impregnert trevirke og produksjon av biodrivstoff, samt forvaltning og vedlikehold av kommunale og private VA-anlegg. Ved å utnytte ressursene i skogen ønsker Solör å legge til rette for et bærekraftig samfunn med reduserte karbondioksidutslipp.

Foto: Solör Bioenergy Group

Swedecote i Vansbro, som utfører overflatebehandling, montering, pakking og distribusjon av produkter hovedsakelig til bilindustrien, tok kontakt med Solör i 2021 da behovet for å skifte ut eksisterende oljefyr var stort. I innledende samtaler mellom Swedecote og Solör var det diskusjoner om å koble industrien til fjernvarmenettet som i flere år har levert varme til villaer, boligblokker og industri i Vansbro tettsted.

Etter beregningene var konklusjonen at kostnaden for fjernvarme ville bli for høy fordi industrien ligger i et stykke fra byområdet. Det er utviklet en ny løsning med såkalt nærvarme, som kunne gjennomføres takket være et tilskudd fra Miljødirektoratets Klimatklivet Investeringsstøtte.

– Närvärme er en komplett kundeløsning hvor vi tar oss av hele kjeden – fra planlegging og installasjon til drift, service og vedlikehold. For Swedecote var den beste løsningen å bygge et lokalt varmesystem i sine lokaler. Vi er glade for at vi sammen med Swedecote har utviklet en skreddersydd løsning for dem, sier Jonas Sörensson, forretningsutvikling og salg i Solör Bioenergi Värme AB.

Det er nå en pelletskjel på stedet på Swedecote som har vært i drift siden i høst. Pelletskjelen drives av biodrivstoff fra lokale leverandører og er beregnet å produsere 1200 MWh per år. Med installasjonen er fyringsolje omdannet, i likhet med elektrisitet til en viss grad, noe som betyr mindre energitrekk fra strømnettet.

– Arbeidet med Solör gikk bra. Oppvarmingen har gått en stund og alt fungerer som det skal, sier Patrik Eriksson, anleggsleder for Swedecote i Vansbro.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *