Bakgrunnen er at amerikanske myndigheter skrev brev til rundt 20 banker rundt om i verden våren 2016. Det var hvitvasking og bankene ble bedt om å svare på et enkelt spørsmål: Har du klienter med tilknytning til det beryktede Mossack Fonseca-advokatfirmaet i Panamas skatteparadis?
En av bankene som mottok brevet var Swedbank.
I sitt første svar melder Swedbanks kontor i New York at banken ikke har noen kunder knyttet til Mossack Fonseca. To år senere, i 2018, sender finanstilsynet igjen en gransking og viser til at dette er hele bankens globale virksomhet. Swedbank har en ny sjanse og nå står ledelsen i konsernet i Stockholm bak svarene. Det er nå kjent at det er kunder knyttet til Mossack Fonseca, men kun i Sverige og Norge. Og ingen av dem regnes som mistenkte.
Ikke et ord nevnes om alle Mossack Fonseca-relaterte kunder Swedbank har i de baltiske statene – og ny informasjon i tiltalen viser at det ikke var en ulykke.
Velg å ikke rapportere
Allerede i 2018 er det klart at banken visste at den hadde et stort antall mistenkelige klienter i de baltiske landene med tilknytning til det beryktede advokatfirmaet Panama.
En av Swedbanks ansatte hevder i et avhør i den svenske etterforskningen mot Bonnesen at bankens ledelse i samråd med det amerikanske advokatfirmaet Clifford & Chance har valgt å ikke saksøke Swedbanks filialer i de baltiske statene.
Før Swedbanks ledelse sender svaret til amerikanske myndigheter, gjør en av bankens ansatte oppmerksom på at informasjonen er feil. I en epost til Bonnesens nærmeste lederkollega skriver han:
«Så du får vite senere, vi har mange møter i de baltiske landene i MF (Mossak Fonseca, red)»
Det svarer sjefen, og avslutter med et smilefjes:
«Det er derfor jeg ønsket å fjerne dem fra scope :)» («Scope» er en teknisk betegnelse for omfanget og grensen til en undersøkelse)
Han motarbeider aktivt
Fokuset er på om du med vilje har villedet myndighetene, og med forbehold om at slike forespørsler er gjenstand for tolking, er det bekymringsfullt om du aktivt har motarbeidet en myndighet, sier antikorrupsjonsekspert Louise Brown.
Peter Utterström, advokat og spesialist i antikorrupsjonsspørsmål, reagerer også på hendelsen, som han mener kan ha innflytelse på Swedbanks pågående amerikanske etterforskning:
Å bevisst avvise negativ informasjon relevant for en etterforskning er svært alvorlig i en amerikansk sammenheng! Dette vil trolig gjøre kostnadene ved avvikling betydelig høyere – sammenlignet med å gi fullstendig informasjon fra starten», skriver han til SVT.
SVT søkte uten resultat etter den tidligere Swedbank-sjefen. Så langt er det uklart om Birgitte Bonnesen visste at klienter fra de baltiske landene ble ekskludert.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»