Svensker i Ukraina anbefales å forberede seg på å reise

Hjemreisen må du selv organisere og UD oppfordrer til varsomhet på grunn av den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen. Rundt 300 svensker er i Ukraina

– Jeg ser med stor bekymring på den siste tidens utvikling. På grunn av den alvorlige og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen fraråder Utenriksdepartementet nå, i likhet med de nordiske landene og mange andre EU-land, alle reiser til Ukraina, sier Ann Linde i en skriftlig uttalelse.

– Svensker i Ukraina anbefales å forlate landet. Mulighetene for den svenske ambassaden i Kiev til å gi konsulær støtte og mulighetene til å forlate Ukraina på et senere tidspunkt kan bli hemmet. Utenriksdepartementet gjennomgår og tilpasser løpende reiseråd i nær kontakt med Norden og EU, fortsetter utenriksministeren.

I et intervju med svensk radio Ann Linde utvikler hvorfor Utenriksdepartementet tar avgjørelsen akkurat nå:

– Nå er det indikasjoner på at noe kan skje og da er det bedre å være sikker på at svenskene forlater landet, sier utenriksministeren.

– Dessverre, slik situasjonen er nå, er det svært alvorlig.

Ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet bør tiltak for å forlate Ukraina «tas så snart som mulig».

– Utenriksdepartementet oppfordrer svenskene til å sjekke reisedokumenter og forsikringsvilkår og å forlate landet med støtte fra tilgjengelige alternativer. Alle organiserer sin egen avgang», skriver UD.

Utenriksdepartementet oppfordrer også svensker på stedet til å «utvise stor forsiktighet og følge utviklingen via lokale og internasjonale medier, å kontinuerlig få tilgang til ambassadens reiseinformasjon via UD Resklar eller Sweden Abroad-appen, og å registrere seg i den svenske listen/katalogen over Sveriges ambassade i landet.»

Tidligere har Utenriksdepartementet anbefales ikke for alle reiser til Krim-halvøya og Donetsk- og Luhansk-regionene og unødvendige reiser til resten av Ukraina.

USA, Storbritannia, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, Saudi-Arabia, Belgia, Portugal, Israel, Australia og New Zealand har også oppfordret innbyggerne sine til raskt å forlate Ukraina, skriver TT og Reuters.

Russland kunngjorde også lørdag ettermiddag at de vil tilbakekalle noen av sine diplomater fra Ukraina, skriver AFP. Den offisielle begrunnelsen er at Russland frykter «provokasjonene» til Kiev eller Ukrainas allierte.

USAs ambassade i Kiev tvitret lørdag at mye av personellet vil bli evakuert på grunn av indikasjoner på at militæraksjon kan være i gang fra Russland. Pentagon husker også 160 soldater som har vært i Ukraina på et treningsoppdrag siden november i fjor.

Det svenske UD ønsker derimot ikke å varsle om en mulig evakuering av ansatte ved den svenske ambassaden, sier de i en skriftlig kommentar.

«Utenriksdepartementet undersøker fortløpende personalet ved ambassadene og tilpasser dem til situasjon og behov, men kommenterer ikke saker som angår utenriksmyndighetene og de ansattes sikkerhet eller beredskapstiltak, da dette kan vanskeliggjøre oppdraget til de ansatte. ambassade».

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.