Svensk teknologi ble brukt mot demonstranter i Hong Kong

I april 2020 la den kjente Hong Kong demokratiaktivisten Joshua Wong ut et rettsdokument på sosiale medier som viser at svenske MSABs mobilhack- og dekrypteringsverktøy XRY ble brukt av politiet til å hacke Iphonemobilen til Wong. Telefonen ble låst med en numerisk kode. Hacket tok mindre enn en time, ifølge politidokumentet. XRY er et av verktøyene som Hong Kong-politiet kjøpte fra MSAB.

Etter amerikanske svarteliststrusler trakk det børsnoterte MSAB seg fra Hong Kong og Kina i fjor, hvor det har hatt kontor siden 2013.

Myanmar-hæren

Våren 2021 avslørte lekkede dokumenter fra Myanmar-regjeringen at en av teknologiene som brukes av militærregimet kommer fra MSAB. Ifølge dokumentene er det teknologi for å laste ned innholdet til mobiltelefoner og gjenskape det slettede innholdet. Informasjonen ble først lagt merke til av New York Times og vakte også oppsikt i Sverige.

Ifølge MSAB-president Henrik Tjernberg ble noen av selskapets teknologier «ferdige» i Myanmar noen år tidligere, men MSAB selger ikke lenger produkter i landet på grunn av EUs eksportforbud.

Måneden etter avsløringen kunngjorde selskapet at styremedlem og tidligere statsminister Carl Bildt ikke stiller til gjenvalg. Han var da i selskapet siden 2016.

Sjekk ut flyktningene

MSAB-produkter har også utløst debatten i Tyskland.

I flere år har tyske immigrasjonsmyndigheter brukt avansert digital teknologi for å søke i mobiltelefoner til asylsøkere for å fastslå deres identitet og opprinnelse, inkludert stedsdata.

I desember 2018, i Forbundsdagen i det tyske parlamentet, svarte regjeringen på et skriftlig spørsmål om hvilke produkter som ble kjøpt inn for overvåking og kontroll. Regjeringen skrev at MSAB var en av leverandørene.

MSABs teknologi kan blant annet brukes for å få tilgang til passord som også tillater søk på eksterne nettverkstjenester som Facebook og Google.

I juni i år avgjorde en forvaltningsdomstol i Berlin at søk og sletting av data fra flyktningmobiler brukt av tyske immigrasjonsmyndigheter var ulovlig.

«Han ønsker å styrke rettsmiljøene»

SVT tok kontakt med MSAB-sjef Joel Bollö for et intervju. Selskapet gir avkall, men skriver i en kommentar at:

«Vi vurderer kontinuerlig landene der vi selger og overvåker kontinuerlig politisk utvikling i landene der vi opererer. Vi har stanset salget i både Russland og Kina.»

Selskapet skriver også at:

«Hensikten med produktene våre er å styrke rettssikkerheten og dermed demokratisk utvikling og menneskerettigheter.»

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.