Svensk allmennlege jobber i Norge: «Veldig bra totalt sett»

Gustaf Lilliehöök overtar som fastlege i Norge. Foto: privat

Gustaf Lilliehöök har vært allmennlege siden 1990. Etter å ha fylt 62 år og kunne ansette 25 som allmennlege i Stockholm, inkludert 15 som gründer, syntes han det ble for tungt. Han valgte å bli understudy i Sverige og begynte å jobbe seg oppover i Norge.

I dag er han 69 år og har bremset mye opp. Men bortsett fra en del jobb på en nesten-cut i Stockholm, har han fast jobb som vikar i Norge. Det blir tre-fire reiser vestover i året, med rundt tre ukers arbeid hver gang. Når Läkartidningen snakker med ham, befinner han seg i Farsund i Sør-Norge, en kystkommune på rundt 10.000, rundt 40 mil sørvest for Oslo.

– Jeg synes det er veldig bra i Norge generelt sett, sier han.

Han nevner flere eksempler: nesten alle pasienter har fast legekontakt, pasientlister er omtrent halvparten av hva de hadde i Sverige, høyere utdanning fremmes mer, og systemet er enhetlig over hele landet.

– En ting synes jeg er ekstremt bra: det er det samme systemet over hele Norge. Tilbud likt og kompensasjon likt. Det er veldig vanskelig med Sverige, du har 21 forskjellige systemer.

En grunn, mener Gustaf Lilliehöök, er at det norske systemet er basert på nasjonal lov og endringer gjøres sentralt, ikke regionalt. Han nevner norske trepartssamtaler der stat, legeforeninger og kommuner er representert.

– I Norge må man forhandle mellom legeforeningen og staten. Man kan ikke bare si at «nå må man ta seg av pasienter med smerter», slik man gjør i Stockholm, sier han.

Hun påpeker imidlertid at forberedelser om natten kan være utmattende. Det er noe svenske leger i primærhelsetjenesten unngår, i alle fall etter sene kvelder når akuttmottakene stenger.

– Men her i Norge kan veien til sykehuset være lang og du har denne løsningen. Og det er veldig tungt for dem.

Han mener de medisinske rutinene i Norge er mer eller mindre like og at allmennlegedagene ligner på de svenske allmennlegedagene. Men det er organisasjonen som utgjør forskjellen. Og han tror Sverige kan følge etter på en rekke punkter, ikke minst med listen mot oppnevnte leger og den begrensede lengden på listen.

– Jeg skulle ønske at så mange leger som mulig kom til Norge og ser hvordan det er, sier Gustaf Lilliehöök.

Les også:
Norge oppdaterer til versjon 2.0 av det populære fastlegesystemet
Sfam og distriktslegeforeningen: delta, ikke alle, fra Norge

Lakartidningen.se

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *