Svar: Offentlig service er ikke en trussel mot dagspressen – Altinget

Dette er en meningsartikkel som gjenspeiler forfatterens synspunkter.

De fleste vil ha nyhetene på mobilen, og dette gjelder spesielt for den yngre generasjonen som ser mindre og mindre lineær TV. Gjennomsnittsalderen på Rapport-seerne er 69 år i dag. SVT Nyheter møter nye publikumsbehov og forventninger med en multimedietjeneste med video, stillbilder, tekst og grafikk. Vår nyhetstjeneste er også viktig fordi den øker tilgjengeligheten for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Restriksjoner på tekstinnhold foreslått i en artikkel av Tidningsutgivarna (TU) gagner ikke offentligheten, medielandskapet eller demokratiet.

SVT tror på både sterk offentlig tjeneste og sterke private medier og vi jobber aktivt for å bidra til sameksistens som kommer allmennheten best. Vi har blant annet et tydelig fokus på videopublisering og utvikling av videoformater, restriktiv bruk av andre nyhetsmedier og tilbud til andre aviser om å publisere våre direktesendinger fra pressekonferanser og nyhetsarrangementer. Så lenge vi eier rettighetene til materialet deler vi gjerne, og valgkompasset vårt har blitt brukt av mer enn 45 andre redaksjoner.

Forskere trekker andre konklusjoner enn avisutgivere

Svenske og internasjonale forskere trekker helt andre konklusjoner enn TU i sin rapport. Forskningen er klar: Public service-medier utgjør ingen trussel mot dagspressens digitale forretningsmodeller.

I en studie fra 2020 prøver han et team av tyske, britiske og amerikanske forskere om det er en sammenheng mellom den relative styrken til offentlig tjeneste og betalingsvillighet for digitale nyheter i et stort antall europeiske land. Resultatet er at det er «liten eller ingen» støtte for argumentet om at public service fortrenger kommersielle medier.

Maria Norbäck, professor i bedriftsøkonomi ved Gøteborgs universitetskriver: «Det virker bare bra for den kommersielle mediebransjen å ha velfungerende og profesjonelle public service-medier. Det blir noe av en konkurranse mot toppen når det gjelder kvaliteten på innholdet til beste for innbyggerne.»

En fersk studie (2021) av Medietilsynet viser at NRK bidrar positivt til mangfoldet i det norske mediemarkedet.

Rapporten er vanskelig å kommentere

Det er vanskelig å kommentere deler av TU-konsulentens rapport. For eksempel motsetter vi oss metoden for å sammenligne antall ord i en tekst med lengden på en video. Det er en merkelig øvelse som publicister burde være for gode til. Informasjonen som et bevegelig bilde formidler er rett og slett mye tettere enn en skrevet tekst. Og som DU godt vet, er et digitalt publikum som mottar nyheter på mobiltelefonen sjelden interessert i videoer som er lengre enn ett minutt.

TU hevder å fokusere for mye på teksten, men unnlater å nevne at SVT Nyheter sender timelange direktesendinger hver dag. Det nevnes heller ikke at mye av SVT Nyheter på nett nå består av det som kalles videospinnere, som kun inneholder videoer bortsett fra en kort tittel. Eller alle dokumentarene utgitt kun digitalt, som Diamant Salihus 25-minutters undersøkelse av kriminelle mistenkte som gjemmer seg i Tyrkia.

Tekst er heller ikke nytt for SVT, vi har tilbudt nyheter på tekst-TV siden 1979.


Tekstlengden har ikke økt

Vi deler TUs syn på at vi bør begrense lengden på tekstene våre. SVTs strategi er derfor å ha en grense her, nettopp for å ta hensyn til andre mer tekstlige medier. Det er viktig å vite at mens videotilbudet har eksplodert, har lengden på artikler på SVT Nyheter, ifølge TU, ikke økt siden 2017.

Men tekst trengs i en multimedienyhetstjeneste, og vi antar at DU ikke vil begrense SVT Nyheters muligheter til å være rask i viktige nyhetssituasjoner. Noen ganger er det rett og slett ingen bilder umiddelbart når noe skjedde.

Noen ganger – som blir mer og mer vanlig i sportsverdenen – har vi ikke engang rettighetene til bildene. I en nyhetssituasjon kan det også ta litt tid før vi har avsendere på plass som leverer materiale på farten.

Tekst er heller ikke nytt for SVT, vi har tilbudt nyheter på tekst-TV siden 1979.

Vi er ikke et blad

SVT Nyheter er ikke et nettmagasin med lederartikler, meninger, personlige tekster og lange reportasjer. Vi er en videobasert multimedienyhetstjeneste. Vi hevder å være ledende i Europa når det kommer til videoutvikling og tør til og med påstå at ingen energiselskap i Europa har så høy videoandel som SVT.

TU ser til EU for å begrense svensk offentlig tjeneste. Vi mener ikke at det er riktig måte å la EU bestemme over svensk mediepolitikk. I stedet ser SVT frem til en tett og kontinuerlig dialog med svensk dagspresse.

Vår konklusjon er, nå som før, at Sverige og det svenske demokratiet er best tjent med kombinasjonen av sterke energiselskaper og gode kommersielle medier. Nyhetsforbruk er ikke et nullsumspill der én manns brød er en annen manns død. Sammen har public service og andre medier kunnet stimulere til forbruk av nyheter blant de høyeste i verden.

Sverige trenger egentlig ikke mindre journalistisk journalistikk i disse dager, men mer.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *