Stor mangel på vindteknikere | ENERGInyheter.se

Mangelen på teknikere i vindenergisektoren gjør at det i dag sendes ferdigheter til å betjene noen av de 5000 vindparkene i Sverige. Samtidig med utbygging av vindenergi og gode jobbmuligheter, gjør mangel på søkere til kursene for vindteknikere ved Høgskolen at vakter avlyses og to av tre opplæringsplasser står ubenyttet.

Nå publiserer Helsetilsynet to områdeanalyser, Apotek og legemiddelproduksjon OG Energi – produksjon og distribusjon av elektrisitet, varme og kjøling. Analysene beskriver behovet for kompetanse på hvert område over en 3-5 års horisont. Når det gjelder vindteknikere, er vurderingen at det er nok treningsstillinger, men for få kandidater.

Sverige er inne i en fase med intens utvikling hvor strømnett trenger omfattende utvidelse og fornyelse over hele landet for å muliggjøre energiomstillingen og møte nye kapasitetsbehov. Elektrisitetsnett skal bygges ut og forsterkes for blant annet å kunne koble til mer vindkraft.

– Sverige har et stort kompetansegap innen vindenergiteknologi, men løsningen er ikke bare flere treningsplasser. Næringslivet og høyskolene må samarbeide for å fylle antall tilgjengelige emner og gjøre det mulig for studentene å fullføre studiene før de begynner i jobb, sier analytiker Karin Åkerman i Autoriteten for yrkeshøgskoler.

En vindturbintekniker defineres av bransjen som en person som utfører drift og vedlikehold knyttet til vindturbintårn, -turbiner og -blader. Aktørene som tilsynet er i dialog med, har i en undersøkelse konkludert med at det de neste tre årene vil være behov for cirka 165 nye vindenergiteknikere hvert år. Tilgangen på vindkraftteknikerstillinger har vært underdimensjonert en stund, men nærmer seg nå tallene bransjen krever.

En kort utdanning som fører til jobb

For de som har gjennomført YH-utdanning i energiteknologi er det gode jobbmuligheter i en bransje som i dag lider av alvorlige rekrutteringsproblemer. Samtidig gjenstår det mange ubrukte plasser i kursene til Høgskolen. På kurs for driftsteknikere er en plass av to ubrukt og på kurs for vindtekniker er 64 % ubrukt.

– Dette er korte kurs som fører til jobber, men det er fortsatt vanskelig å rekruttere studenter. En forklaring er at mange ikke en gang vet at disse jobbene finnes, men det kan også være at de som oppfyller kvalifikasjonskravene allerede har jobber de er fornøyde med, sier analytiker Karin Åkerman.

Et egnet grunnlag for å gå inn i yrket som vindenergitekniker er å ta el- og energikurset på videregående og deretter gå videre til et realfagsuniversitet. Karin Åkerman sier også at siden utdanningen bare varer i halvannet år, ville det vært mulig å lese nesten hele utdanningen med den nye overgangsstudiestøtten, som gir studenten 80 % av tidligere inntekt.

Mer områdeanalyse kommer

Høgskolen har ansvar for å analysere arbeidsmarkedets utdanningsbehov innenfor realhøgskolene og en stor del av analysearbeidet resulterer i sektoranalysene som vi publiserer. Hovedformålet med områdeanalysene er å danne et grunnlag for opplæringstilbyderne innenfor de realvitenskapelige høgskolene. De kan også være nyttige for beslutningstakere, bedrifter og potensielle studenter som er interessert i bransjers ferdigheter og rekrutteringsbehov, samt størrelsen på opplæringssteder ved universiteter for anvendt vitenskap. Ytterligere 20 arealanalyser vil bli publisert våren 2023.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *