Stor bekymring blant svenske filmdistributører

Kvalitetsfilm risikerer å bli marginalisert

Flere svenske filmdistributører etterlyser tydeligere politiske mål på kino og større støtte til kinoer og strømmetjenester som viser kvalitetsfilm.

Representanter for Folkets Bio og Triart Film har sendt et brev til Kulturdepartementet der de uttrykker din store bekymring for marginaliseringen av kvalitetsfilmer i Sverige.

– Vi er bekymret for at vår del av filmbransjen blekner. Arthouse- eller kvalitetsfilmer får stadig mindre plass til fordel for større filmer, sier han Katarina Mathsson, driftssjef i Folkets Bio, andre Dagens Nyheter (DN).

For fire år siden ble filmavtalen erstattet av en statlig filmpolitikk. Så var det håp om at film som kulturell form skulle prioriteres fremfor film som støtte, sier Mathsson. Folkets Bio, som har 18 kinoer i Sverige, har i stedet vært banebrytende i behandlingen av filmbransjen som helhet, hvor kvalitetsvurderingen har blitt ignorert.

Filmpolitikkens mål lister blant annet opp at «den verdifulle filmen» skal sendes og vises i ulike former for projeksjon i hele Sverige, den skal produseres kontinuerlig i ulike deler av landet og at filmområdet skal preges av likestilling mellom kjønn og styrke friheten. av uttrykk. Ifølge DN skal imidlertid administrerende direktør i Triat Films, Eva Esseen, at overdreven oppmerksomhet på markedsandeler risikerer å utvanne målene for filmpolitikken.

– Alt kan ikke måles i publikumstall alene, så du er ute på glatt is, sier Esseen.

Brevet til Kulturdepartementet understreker også at kvalitetskino har hatt vanskeligere med å etablere seg i filmmarkedet og at den trenger politiske insentiver for å jobbe med større bredde og mangfold. Brevet etterlyser også mer støtte til svenske strømmetjenester som leverer kvalitetsfilmer, som f.eks Triart Spille.

– Vi ber absolutt om en tydeligere orientering til målsettinger fra både Filminstituttet og Kulturdepartementet. Vi mener mediene ikke oppfyller filmpolitikkens mål, sier Esseen.

Filmpolitikkens mål *

• Utvikling og produksjon av verdifulle svenske filmer skjer kontinuerlig og i ulike deler av landet.
• Stadig flere ser på verdifulle filmer som distribueres og vises i ulike former over hele landet.
• Filmarv bevares, brukes og utvikles.
• Svensk kino er stadig mer utbredt i utlandet og kvalifiserte internasjonale utvekslinger og samarbeid foregår på kinoområdet.
• Barn og unge har god kunnskap om film og levende bilder og har mulighet til å skape selv.
• Likestilling og mangfold preger kinoområdet.
• Filmen er med på å styrke ytringsfriheten og det offentlige ordskiftet.

* Kilde: Kulturdepartementet

LES OGSÅ:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *