Statsviteren: Det er så vanlig at Sverige låner politikk fra nabolandene

Ifølge Nicholas Aylott har Sverige alltid hentet politisk inspirasjon fra andre land. Hovedsakelig fra nabolandet Norge, Danmark og Finland, hvor han mener det er mange felles problemer og utfordringer.

– Kulturell likhet spiller også inn, tror jeg. Jeg tror det er lettere for et parti i et land å motta, vedta og tilpasse politiske forslag hvis de kommer fra et land der språket er forståelig og forholdene er relativt like, sier han.

Ideer om sikkerhetspolitikk og gjengkriminalitet

Den aktuelle akkurat nå er sikkerhetspolitikken, der Aylott mener at Sverige er inspirert av nabolandene og omvendt.

– Finland eksporterte beslutning om å søke om NATO-medlemskap til Sverige. Du kan også spole tilbake tiden til 1990-tallet, da folk begynte å snakke om EU-medlemskap. Da var det Sverige som raskt tok avgjørelsen om å søke om medlemskap, og Finland fulgte etter.

Andre områder hvor det har blitt utvekslet politiske synspunkter er løsninger på segregering og gjengkriminalitet, sier Aylott.

– Interessant nok har mye av svensk partipolitikk lenge ansett Danmark som et forferdelig eksempel, men nå har svensk sosialdemokrati snakket om lignende veier med Danmark når det gjelder å avvikle segregering og bekjempe gjengkriminalitet.

«Høyre er litt mer tilbøyelige til å se på alternativer i utlandet»

Høyrepartier, ifølge Aylott, er generelt mer tilbøyelige til å søke inspirasjon i utlandet.

– Venstresiden i Sverige, spesielt sosialdemokraterna, hadde en veldig sterk maktposisjon i svensk politikk i mange år, mens høyresiden oftere havnet i opposisjon, noe som kan ha skapt en følelse blant de borgerlige partiene som har flere å lære av andre land. Du er litt mer åpen for andres ideer, sier Aylott.

Han ser også flere eksempler på når den svenske høyresiden eksporterte ideene hans.

– Jeg tenker på Alliansen som ble stiftet mellom de fire borgerlige partiene i Sverige i 2004, som nok var en slags inspirasjon for en venstreorientert allianse i Norge bare to år senere. Dette var tilfellet med det svenske høyreetablissementet som eksporterte en idé til et naboland.

Hør Nicholas Aylott, førsteamanuensis i statsvitenskap, si mer i klippet over.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *