SAS-partene kan snart bli tilbakekalt til forhandlingsbordet

Etter forhandlingene mellom pilotens «fagforeninger» med flyselskapet om de over 400 pilotene som ikke har fått jobben sin etter pandemivarslene, brøt det ut en streik mandag. SAS anslår at opptil 30.000 passasjerer blir berørt av streiken hver dag.

Etter fem dager med kansellerte flyreiser og bekymrede kunder, sier den norske forhandleren i dag at det er på tide å løse konflikten.

– Denne situasjonen er så ille at vi nok ringer partene om ikke så altfor lenge, sier Mats Wilhelm Ruland NRK.

– De sitter med nøkkelen. Begge sider må vise at de virkelig vil (løse konflikten).

Meklere oppnevnt i alle tre landene

Det ble også oppnevnt riksmeklere i Sverige og Danmark for å løse striden mellom SAS og de streikende pilotene. Grunnen til at forhandlerne ble oppnevnt i alle tre landene er fordi konflikten rammer partene med tariffavtaler knyttet til hvert enkelt land. Samtidig har meklerne som mål å koordinere et felles meklingsoppdrag mellom land.

Tvistene er stort sett de samme i Sverige, Norge og Danmark. En løsning av tvisten i ett av landene vil derfor ha stor betydning for løsninger i de to andre.

SVT søker de tre svenske meglerne for kommentar.

Konsernsjefen klar for nye møter

SAS har begjært konkursbeskyttelse og siden forhandlingene startet har det blitt sagt at personalplanen etter pandemien er en del av å holde selskapet flytende.

SAS-president og konsernsjef Anko van der Werff avventer Riksdagens beslutning om å innkalle til et nytt møte mellom partene.

– Vi er veldig klare, sier han til NRK.

– Jeg venter på neste steg, men jeg ønsker ikke å forstyrre meglerne under en prosess som til syvende og sist ledes av dem.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.