Statsministeren: Vi hadde den rette strategien, nå er økonomien i ferd med å komme seg

Da SVT Nyheter ba om et intervju med den norske statsministerens kontor i begynnelsen av september, var svaret klart. Absolutt, men det vil ikke være fysisk. Men det må gjøres via videolink på grunn av Norges strenge karanteneregler.

Norsk økonomi er i rask oppgang. Etter hvert som svensk arbeidsledighet stiger til rekordhøye, har norsk arbeidsledighet halvert siden i fjor vår.

Han motarbeidet spiralen

Ifølge Erna Solberg er relativt sjenerøse kompensasjonssystemer en viktig forklaring.

– Det har bidratt til ikke å ha en nedadgående spiral som gir tilbakeslag i en økonomi. Når folk mister jobben mister de inntekt og bruker derfor mindre penger og så enda mer mister de jobben. I Norge har vi kanskje motarbeidet den spiralen, sier Erna Solberg.

Norges ulike krisepakker ender opp med å nå 200 milliarder svenske kroner i år, selv om noen ikke er fullt utnyttede lånegarantier. Mye av støtten kommer fra Oljefondet. Et eksempel på støtte er at norske myndigheter har kjøpt flytjenester fra SAS, Norwegian og Widerøe.

– På et tidspunkt under pandemien var det det lille norske flyselskapet Widerøe som fløy mest på tvers av Europa. Det var fordi vi betalte for det, fordi det nå er en del av kollektivtransporten vår, sier den norske statsministeren.

Han har en importinfeksjon

I Norge har det nylig begynt å lyse rødt. På flere områder er for eksempel smittefrekvensen høyere enn i Sverige. Lokale utbrudd har oppstått i Bergen og Fredrikstad.

– Vi fikk importsmitte etter sommeren fra folk som reiste til land som ikke var åpne. Siden har holdningen til dette å være i karantene blitt litt mer avslappet, sier Erna Solberg.

Den rigide kronestrategien som Norge hadde, hvor bærekraftig er den på lang sikt?

– Fremtiden vil bevise det. Men så langt har det også virket økonomisk riktig, sier statsministeren, som også påpeker at han synes det var «veldig dumt» at det noen ganger har vært en aggressiv internasjonal kamp mellom Norge og Sverige når det gjelder strategier.

– Foreløpig er det også relativt liten forskjell mellom landene våre, sier Erna Solberg.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.