Da SVT Nyheter ba det norske statsministerens kontor om et intervju i begynnelsen av september, var svaret klart. Absolutt, men det vil ikke være fysisk. Men det må gjøres via videolink på grunn av Norges strenge karanteneregler.
Norsk økonomi er i rask oppgang. Mens svensk arbeidsledighet stiger til rekordnivåer, er den norske arbeidsledigheten halvert siden i vår.
Motvirket spiralen
En viktig forklaring er ifølge Erna Solberg de relativt sjenerøse kompensasjonssystemene.
– Bidro til å unngå en nedadgående spiral som forårsaker tilbakeslag i en økonomi. Når folk mister jobben mister de inntekt og bruker derfor mindre penger og derfor går enda flere jobber tapt. I Norge kan vi ha motarbeidet denne spiralen, sier Erna Solberg.
Norges ulike krisepakker i år utgjør 200 milliarder svenske kroner, selv om noen er ufullstendig brukte lånegarantier. Mye av støtten kommer fra Oljefondet. Et eksempel på støtte er at norske myndigheter har kjøpt flytjenester fra SAS, Norwegian og Widerøe.
– På et tidspunkt i pandemien var det det lille norske flyselskapet Widerøe som fløy mest på tvers av Europa. Det var fordi vi betalte for det, fordi det nå er en del av kollektivtransporten vår, sier den norske statsministeren.
Jeg hadde en importert infeksjon
I Norge har det nylig begynt å lyse rødt. På flere områder er for eksempel smittefrekvensen høyere enn i Sverige. Lokale utbrudd skjedde i Bergen og Fredrikstad.
– Vi fikk noen importerte infeksjoner etter sommeren fra folk som reiste til ikke-åpne land. Siden har holdningen til karantene blitt litt mer avslappet, sier Erna Solberg.
Hvor streng er Norges anti-koronavirusstrategi bærekraftig på lang sikt?
– Fremtiden vil bevise det. Men så langt har alt også virket riktig økonomisk sett, sier statsministeren, som også understreker at det etter hennes mening var «veldig dumt» at det noen ganger ble en aggressiv internasjonal kamp mellom Norge og Sverige når det gjelder strategier.
– Foreløpig er forskjellene mellom landene våre relativt få, sier Erna Solberg.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»