SpaceX-raketten lanserte tre satellitter skapt av et litauisk selskap i verdensrommet

Torsdag kveld lanserte også det litauiske romteknologiselskapet NanoAvionics tre små satellitter av ulik størrelse designet for selskaper i De forente arabiske emirater (UAE), Norge og Storbritannia fra romfartøyet «SpaceX» i Florida.SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

Det er rekordmange satellitter som lages samtidig for selskapets kunder – selskapet har så langt sluppet to satellitter samtidig.

«Vi møtes aktivt i år, og skyter opp et rekordantall satellitter om gangen. Vi kan være glade for at romteknologier skapt i Litauen stoles på av kunder fra forskjellige regioner i verden, ulike typer organisasjoner, både kommersielle og statlige, som så vel som vitenskapelige institusjoner.


Leder for NanoAvionics Vytenis J. Buzas

Leder for NanoAvionics Vytenis J. Buzas

Satellittplattformene vi utvikler kan tilpasses en rekke behov, og integrerer ulike enheter som videokameraer eller Internet of Things (IoT) enheter. Det er også viktig at vi allerede har delt våre ferdigheter og kunnskaper med andre – kunnskapsoverføring og omfattende opplæringsprogrammer har blitt en del av tjenestene våre, sier Vytenis J. Buzas, administrerende direktør i NanoAvionics.

De tre satellittene vil utføre forskjellige funksjoner

En av satellittene som tok opp plass torsdag, ETV-A1-satellitten med integrert kamera, ble produsert av NanoAvionics for det britiske romfartsselskapet Sen, som skal kringkaste ultra-høyoppløsningsbilder fra verdensrommet til glede for publikum, som f.eks. som hvordan: ta avgjørelser i tilfelle naturkatastrofer og raskt utviklende kriser.


SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

16U-satellitten (stor mikrobølgeovn) laget for selskapet er den tyngste satellitten som er lansert av NanoAvionics til dags dato, med en vekt på rundt 29 kg. Det litauiske selskapet ble en av de første satellittprodusentene i verden som lanserte en 16U-satellitt ut i verdensrommet.

Sen vil introdusere en gratis offentlig tilgjengelig app i år som vil tillate dem å observere jorden i sanntid. Den vil bli brukt til å overvåke miljøhendelser og naturkatastrofer, som branner, flom og stormer, samt klimaendringer og bevegelse av store grupper mennesker. «Vi håper dette verktøyet ikke bare vil hjelpe med å overvåke planetens pågående utvikling, men også føre til større bekymring for dens velvære,» sa Charles Black, administrerende direktør i Sen.

Blant satellittene som gikk ut i verdensrommet med Transporter 3-oppdraget er en liten 3U-satellitt (omtrent på størrelse med en stor melkepakke), DEWA-SAT 1, laget for Dubai Electricity and Water Supply Agency (DEWA). NanoAvionics produserer også en annen satellitt for det Dubai-baserte selskapet og samarbeidet inkluderer også lanseringsstyring, bygging av en bakkestasjon og kunnskapsoverføring.


SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

Det nye partnerskapet bidrar til DEWA Space-D-programmet, som har som mål å øke effektiviteten og påliteligheten til driften og fremme forebyggende vedlikehold av strøm- og vannnettverk, redusere kostnader og gi bærekraftige, effektive og pålitelige tjenester til sine kunder. Satellittene skal også overvåke effektiviteten til verdens største solpark, Mohammed bin Rashid Al Maktoum solpark.

Den tredje NanoAvionics-satellitten som skytes opp denne gangen er 6U (omtrent på størrelse med en stor skoeske) Hypso-1-satellitten laget for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Satellittanlegget, utviklet av universitetsforskere, skal overvåke algeoppblomstring og andre aspekter av havenes tilstand. Forskning på biologisk aktivitet i havet vil bidra til å overvåke miljøet og forvalte marine ressurser, samt forstå virkningen av klimaendringer på jordens hav.


SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

Satellitter utviklet for selskapets tre internasjonale kunder har blitt en del av SpaceXs Transporter-3-oppdrag. Dette er det tredje oppdraget til SmallSat Rideshare-programmet for satellittsatellitter grunnlagt av Elon Musko, som har som mål å tillate små satellittoperatører å fly Falcon 9 regelmessig i solar synkron bane (SSO) i en høyde av 520 km.

Det amerikanske romfartsselskapets Falcon 9 rakettkaster er verdens første gjenbrukbare rakett, som ble skutt opp det meste av alle amerikanske missiler som var i drift i fjor, og den eneste kommersielle raketten som er fullt sertifisert for å frakte mennesker til romstasjonen.


SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

SpaceX har skutt opp tre NanoAvionics-satellitter

NanoAvionics er for tiden et av de største små satellittselskapene i verden. I fjor lanserte selskapet 5 kundesatellitter og signerte opptil 81 kontrakter med gamle og nye kunder. Selskapet har fire divisjoner i USA, Europa og Storbritannia og planlegger å flytte til nye og større produksjonsanlegg i Vilnius snart.

NanoAvionics samarbeider med ulike offentlige, vitenskapelige og kommersielle institusjoner rundt om i verden, som NASA (USA), European Space Agency, MIT (USA), LEMU (Chile), CONTEC (Sør-Korea) og andre. Selskapet søker aktivt etter nye ansatte: det tilbyr over 25 ledige stillinger for spesialister innen ingeniør- og kommersiell virksomhet. Selskapet har i dag mer enn 120 ansatte.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.