Hvem er R Praggnanandhaa? 16 år gamle indisk GM som beseiret verdens nummer 1 Magnus Carlsen

Den 16 år gamle indiske stormesteren R Praggnanandhaa tok en stor seier og skapte overskrifter etter å ha vært verdens nummer én Magnus Carlsen fra Norge i den åttende runden av Airthings Masters, en hurtigsjakkturnering på nett. R Praggnanandhaa som spilte med de svarte brikkene fullførte seieren på 39 trekk.

Med dette ble han den femte yngste noensinne som ble tildelt tittelen Stormester. Dette er ikke den første av suksessene for den unge mannen, i 2016 ble han den yngste internasjonale mesteren i historien, i en alder av 10 år, 10 måneder og 19 dager. Han hadde også tidligere vunnet tittelen U-8 verdensmesterskap i sjakk for ungdom i 2013, noe som ga ham tittelen FIDE-mester i en alder av 7.

R Praggnanandhaa hadde tidligere avslørt at han fikk kjærligheten til sjakk fra søsteren, som også er en internasjonal lærer. Det er også erfart at moren hans tar med en induksjonskomfyr, ris og masala på turene og lager alt fra sambarris til thair sadaam (ostmasseris) for ham.

I Airthings Masters utlignet Praggnanandhaa første runde med Le Quang Liem fra Vietnam før han tapte mot kanadiske Eric Hensen, Kinas Ding Liren og polakken Jan-Krzysztof Duda. Dagen etter startet han med uavgjort mot den nederlandske spilleren Anish Giri før han tapte mot Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan. Han klarte å vinne mot amerikaneren Levon Aronian.

Praggnanandhaa slår Magnus Carlsen

Overraskende nok slår Praggnanandhaa imidlertid Magnus Carlsen og setter en stopper for Carlsens tre-kampers seiersrekke. I januar 2022 vant den unge indiske stormesteren kamper mot Andrey Esipenko, Vidit Gujrathi og Nils Grandelius og endte på 12. plass med en sluttscore på 5,5 poeng i Masters-delen av Tata Steel Chess Tournament 2022.

Når det gjelder gjeldende plassering, leder russiske Ian Nepomniachtchi med 19 poeng etterfulgt av Ding Liren og Hansen, begge på 15 poeng. I den raske onlineturneringen med 16 spillere får spillere tre poeng for en seier og ett for uavgjort i de innledende rundene. I skrivende stund gjenstår ytterligere syv runder i innledende fase.

Bilde: AN

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.