Sosialistpartiets glede – dobler resultatet | Nyheter

Rødts valgprogram handler om «forskjellenes Norge» (forskjellenes Norge). De ønsker å omforme det til et «likhetssamfunn», innføre seks timers arbeidsdag og overlate kapitalismen til sosialismen.

Før valget erklærte Markus Hansen, et av medlemmene i Rødts partistyre, partiets mål for avisen Kommunistisk paritet, Den proletariske.

– Det handler om å skape en folkebevegelse, og få flere til å forstå at vi må kvitte oss med dette systemet der profitthensyn alltid går foran klima, arbeidsliv og alt annet, sier han.

Partiet ble stiftet i 2007 og fikk mellom 1,1 og 1,3 % av stemmene i 2017. Men for fire år siden fikk de 2,4. Dette var nok til at partileder Bjørnar Moxnes fikk plass på Stortinget.

Han ønsker å signere en avtale med den nye regjeringen

Før valget påpekte Markus Hansen at dette var hovedårsaken til oppblomstringen av opinionen, der de byttet mellom fire og fem prosent før valget.

– Vi har fått politikken vår mye bedre. Vi kan delta i TV-debatter og få mye mer mediedekning enn før. Rødt ble behandlet som et mikroparti før vi kom inn på Stortinget.

Rødts viktigste valgsaker var å jobbe med å stoppe velferdsinntektene, forby vikararbeid og forby bemanningsforetak. I tillegg ønsker de også å reforhandle Norges EØS-avtale med EU.

Gårsdagens valgresultat betyr at Arbeiderpartiet sammen med samarbeidspartiene Senterpartiet og SV forbereder seg på å danne regjering i Norge med stortingsflertall i ryggen.

Selv om Rødt gjør et vellykket valg og får åtte mandater, har han på ingen måte blitt tildelt en bølgemesterrolle.

– Vi vil gjerne finne en avtale med en ny regjering for å kunne gi en ny rute til landet vårt. Vi er klare for samarbeid, men også for å legge press på regjeringen for å få til reell endring, sier partileder Bjørnar Moxnes til Norges NTB.

Om de kan inngå en avtale gjenstår å se. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i går kveld at han vil snakke med alle partier.

– Vi skal ta oss tid til å skape det beste og tryggeste grunnlaget for en ny regjering.

Politiolog: «En veldig klar rødgrønn seier»

Statsviter Svein Tore Marthinsen at Jonas Gahr Støre blir ny norsk statsminister.
FOR Å VITE MER: I kveld seierens triumf – Change in Norway: «We did it»
FOR Å VITE MER: Premium Derfor trekker «Norges SD» seg: Det dårligste valget de siste 30 årene

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.