Rødts valgprogram handler om «forskjellenes Norge» (forskjellenes Norge). De ønsker å omforme det til et «likhetssamfunn», innføre seks timers arbeidsdag og overlate kapitalismen til sosialismen.
Før valget erklærte Markus Hansen, et av medlemmene i Rødts partistyre, partiets mål for avisen Kommunistisk paritet, Den proletariske.
– Det handler om å skape en folkebevegelse, og få flere til å forstå at vi må kvitte oss med dette systemet der profitthensyn alltid går foran klima, arbeidsliv og alt annet, sier han.
Partiet ble stiftet i 2007 og fikk mellom 1,1 og 1,3 % av stemmene i 2017. Men for fire år siden fikk de 2,4. Dette var nok til at partileder Bjørnar Moxnes fikk plass på Stortinget.
Han ønsker å signere en avtale med den nye regjeringen
Før valget påpekte Markus Hansen at dette var hovedårsaken til oppblomstringen av opinionen, der de byttet mellom fire og fem prosent før valget.
– Vi har fått politikken vår mye bedre. Vi kan delta i TV-debatter og få mye mer mediedekning enn før. Rødt ble behandlet som et mikroparti før vi kom inn på Stortinget.
Rødts viktigste valgsaker var å jobbe med å stoppe velferdsinntektene, forby vikararbeid og forby bemanningsforetak. I tillegg ønsker de også å reforhandle Norges EØS-avtale med EU.
Gårsdagens valgresultat betyr at Arbeiderpartiet sammen med samarbeidspartiene Senterpartiet og SV forbereder seg på å danne regjering i Norge med stortingsflertall i ryggen.
Selv om Rødt gjør et vellykket valg og får åtte mandater, har han på ingen måte blitt tildelt en bølgemesterrolle.
– Vi vil gjerne finne en avtale med en ny regjering for å kunne gi en ny rute til landet vårt. Vi er klare for samarbeid, men også for å legge press på regjeringen for å få til reell endring, sier partileder Bjørnar Moxnes til Norges NTB.
Om de kan inngå en avtale gjenstår å se. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i går kveld at han vil snakke med alle partier.
– Vi skal ta oss tid til å skape det beste og tryggeste grunnlaget for en ny regjering.
Politiolog: «En veldig klar rødgrønn seier»
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»