Smitten sprer seg til Norge – svenske handelsmenn bekymret

Folkehelseinstituttet, den norske ekvivalenten til Folkehelsemyndigheten i Sverige, beskriver situasjonen som akutt. Landet har den raskest voksende spredningen av smitten i Europa akkurat nå, og fra tirsdag til fredag ​​i forrige uke satte det nye smitterekorder, hver dag.

FHI har rapportert restriksjoner som er for brede til å stoppe smitten, ifølge norske mediers erfaringer. Men det er allerede innført tiltak som har hatt stor betydning for grensehandelen, som er så viktig for Strömstad kommune. Det sier Heidi Nystrøm, president i Strömstad Handelsforening, som tidligere er intervjuet SVT Vest.

Dyster situasjon

– Når de nye innreisereglene kom sist helg, som du må teste selv på grensen eller etter 24 timer, da gjorde det en stor forskjell. I november virket det nesten normalt, vi var lettet og glade. Men nå er det veldig mørkt igjen.

De nye restriksjonene Norge har innført har rammet Strömstad-handlerne hardt.

Foto: TOMMY PEDERSEN / TT / TT NYHETSBYRÅ

Den norske grensen har vært stengt i lange perioder.

Foto: NYHETSBYRÅ HEIKO JUNGE / NTB TT

Under korona-pandemien var grensen mot Norge stengt i lange perioder, noe som rammet Strömstads handelsmenn hardt.

Over natten forsvant nesten 90 prosent av grensebutikksalget og arbeidsledigheten økte. – Livet i Strömstad har blitt fullstendig ødelagt, sa sosialdemokratisk byrådsleder Kent Hansson.

Siden i sommer har nordmenn igjen kunne reise uhindret til Sverige for å handle, men pusten viste seg å være forbigående. Og timingen – med bare noen uker før jul – kunne vært bedre.

Nordby kjøpesenter i Strömstad ble hardt rammet av virkningen av pandemien på grensehandelen under pandemien.

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

«Føles urettferdig»

– Julehandelen er viktigere enn noen gang i år. Vi har vært i denne situasjonen i to år nå og vi har tapt enorme summer, både i store og små butikker. I fjor var det i hvert fall en mulighet til å få litt støtte, men de støttene er borte, sier Heidi Nystrøm.

Smittespredningen i Sverige har ført til at hele Sveriges vestkyst er rødmerket av FHI, men den vurderingen har Heidi Nystrøm vanskelig for å innfinne seg.

– Virker urettferdig for meg. Nordmenn frykter importsmitte, men det er mye lavere smittenivåer på vår side av grensen. De går gjennom målingene hver 14. dag og gjør det forhåpentligvis lettere for dem å returnere til Norge, sier han.


SE OGSÅ: Tvillingbrødrene på begge sider av grensen

FOR Å VITE MER: Utvidede restriksjoner i Norge: «Shutdown»
FOR Å VITE MER: Tilbakeslaget: Norge vil stoppe handelen i Sverige
FOR Å VITE MER: De sjokkerende tallene til Strömstad: 700 prosent flere arbeidsledige

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.