Kraftig politisk kritikk av det svenske skatteverkets miss-GPS: «opprørende» – Nyheter (Ekot)

Nå kommer de politiske reaksjonene på gjennomgangen av P1 Caliber-programmet som viste at det var mulig å sende GPS-sendere via det svenske skatteverkets postvesen til kvinner som lever med beskyttede personopplysninger og finne ut hvor de bor.

Skatteverket ser ikke behovet for å stanse posten og Johan Hedin (C), medlem av justiskomiteen og rettspolitisk talsperson, er kritisk og ønsker at myndighet skal handle raskt.

– Jeg er egentlig ganske sint. Man må huske på at dette er ofre for forbrytelser som er ekstremt sårbare og som har snudd opp ned på livene deres for å unnslippe situasjonen de har havnet i og fortjener støtte fra samfunnet som helhet. Og her er en autoritet som ikke takler den oppgaven og heller ikke virker spesielt ivrig etter å handle på den, men må. Så de må løse dette problemet, sier Johan Hedin (C) rettspolitisk talsperson.

Også leder av justiskommisjonen, Fredrik Lundh Sammeli (S), mener det er alvorlig at adresser kan avsløres på denne måten.

– Det er en fiasko når virksomheten på den ene siden gir beskyttelse til disse sårbare personene og på den andre siden ikke kan garantere at beskyttelsen er fullstendig.

I Caliber, sier lederen for folkeregistreringsavdelingen til det svenske skatteverket, Peter Sävje, at brevhemmelighetsloven vanskeliggjør arbeidet med å kontrollere brev og pakker som sendes gjennom meklingsoppdraget. Mandag skrev tilsynet også på sine nettsider at de gjennomgår rutiner og snur hver stein for å styrke sikkerheten ytterligere. Stortingsrepresentant Johan Hedin (C).

Hvis det er behov for en lovendring, er vi klare til å se på det snarest, og hvis Skatteverket er for trege med å snu alle steinene, ja da kan vi ringe dem til Riksdagen og de vil forklare hva de mener.

Fredrik Lundh Sammeli (S), leder av justiskomiteen, mener det er viktig at myndighetene tar grep når denne typen svikt offentliggjøres:

– Jeg forutsetter at myndighetene tar leksene deres på største alvor, forbedrer sikkerhetsrutinene og at det foregår utviklingsarbeid.

Skatteverket nekter å svare på kritikken.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.