Smertefullt eksempel på hvorfor du bør tenke på compliance

Den svenske Elsäkerhetsmyndigheten har siden starten av året testet seks ulike modeller av ladebokser fra ulike produsenter, som alle er vanlige på markedet og produsentene er lokalisert i Europa.

Bakgrunnen for revisjonen er blant annet at det ble registrert 60 638 nye elbiler i Samferdselsetaten i 2021. Konklusjonen er at jo flere elbiler som er på veiene våre, jo vanligere er montering av flere bokser med lading, i ulike miljøer, vil også være.

Revisjonen resulterte i forbud mot salg av to modeller av Norwegian Easee – Easee Home og Easee Charge. Grunnen? Det svenske Elsäkerhetsverket mener det ikke finnes noen fysisk jordfeilbryterløsning og at modellene mangler likestrømsbeskyttelse som oppfyller kravene i standardene som utstyret er deklarert til. Easee mener selv at produktene har sikkerhetsløsninger, kanskje ikke understandard, at de er tilstrekkelige og at produktene er trygge. Selskapet mener også at det finnes testrapporter som beviser at produktene deres er trygge, problemet er når det ikke finnes dokumentasjon som forklarer hvor sikre de er. Det virker heller ikke særlig hyggelig å gi ut ny dokumentasjon i etterkant.

Easee-gründer og administrerende direktør Jonas Helmiksøl sa nylig i et intervju med Teknisk Ukeblad, TU at selskapet ikke har 100 % kontroll over dokumentasjonen. Han forsvarer seg imidlertid med at ingenting av dette er fremhevet, selskapet har utført sertifiseringen av produktene og derfor virket det riktig for ham.

Å unnlate å holde styr på eksisterende standarder og dokumentasjonskrav kan beviselig koste bedriftene dyrt. Modeller som er underlagt salgsforbud må tilbakekalles av forhandlere, og de rundt 100 000 Easee-påfyllingsboksene som er installert i Sverige, må repareres. I tillegg har Easee måtte si opp 138 ansatte og ønsker å skaffe mer kapital. Dessverre slutter ikke problemene der, det har også nådd underleverandørene. Kontraktsprodusenten Norautron i Horten, Norge, har varslet permitteringer til 81 av sine ansatte etter forbudet mot salg av Easee.

Evertiq har tidligere rapportert om viktigheten av å holde seg tørr når det kommer til den regulatoriske siden av produktutvikling. Hastverket med å få produktet på markedet raskt kan koste mer enn det koster hvis noen sparer på bygget eller noe «enkelt» som dokumentasjon.

Fredrik Hirn, som jobber hver dag i Intertek, a leverandør av kvalitetssikrings-, test- og sertifiseringstjenester, opplyser at blant hovedårsakene til at et produkt ikke består slutttesten er EMC-problemer, ulike former for komponentgodkjenning hvor spesifikasjonen kan være mangelfull, og at dokumentasjonen ikke holder mål. Dette kan i verste fall føre til en total redesign, som tar tid og penger, samtidig som produktet risikerer å bli utkonkurrert av konkurrentene.

Kravene til produktene våre har sikkert blitt mer komplekse, men de oppfyller også formålet. Det svenske standardinstituttet oppsummerer det hele med noen få ord som: – Formålet med standardene er å skape enhetlige og transparente rutiner som vi kan bli enige om. Det er i alles interesse å heve kvaliteten, unngå misforståelser og unngå å finne opp hjulet på nytt hver gang.

Spørsmålet vi må stille oss er «Hvilke standarder må produktet mitt oppfylle?”, jobb deretter videre med byggekravene slik at disse oppfylles. Overlapper du med det kan det bli kostbart, og Easee kan tjene som et tydelig eksempel på hvorfor det er så viktig å jobbe forskriftsmessig og etterlevende regler. .

Hvordan bedrifter kan beskytte merkevaren sin og sikre lønnsomhet gjennom etterlevelse av regelverk vil bli diskutert på scenen under Evertiq Expo i Malmö 16. mai.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *