Slik lyktes Norge: det løste sine helseproblemer

Ved Sydsiden legesenter i Halden er venterommet fullt. En av de som venter er Bryn Olsen. Han har hatt samme lege siden barneskolen.

– Jeg føler meg tryggere med en lege jeg har hatt hele livet, sier han. Han kjenner meg. I stedet for å stadig skifte lege, er det mye bedre å bare ha en.

Reformen ble innført i 2001

Den såkalte fastlegeordningen ble innført i Norge i 2001. Konteksten var både problemer med å rekruttere leger og at pasienter måtte møte for mange forskjellige leger ved besøk på helsestasjoner.

Reformen innebærer at alle nordmenn i dag har rett til en fast fastlege som fungerer som koordinator for all omsorg. Systemet har blitt en stor suksess, i gjennomsnitt har norske pasienter samme lege i sju år.

– Det betyr at vi kjenner pasientene våre godt. Vi ser endringene tydelig. Når de blir syke, ser vi det uten å måtte spørre og undersøke så mye, sier fastlege Petter Brelin i Halden.

95 % av nye fastleger er selvstendig næringsdrivende

Tidligere var Petter Brelin kommuneansatt. Etter reformen er han, i likhet med over 95 prosent av nye fastleger, hans.

Han har avtale med kommunen og organiserer så arbeidet slik han vil.

– Vi er våre egne arbeidsgivere og kan utvikle arbeidsplassen slik vi selv ønsker. Da jeg var byansatt og trengte nytt utstyr, måtte det inn i budsjettet for neste år og det kunne ta flere år før jeg fikk det jeg trengte. Nå kan jeg bestemme selv hva jeg vil kjøpe, sier han.

700 nye allmennleger

Endringen har gjort yrket som allmennlege mer populært, siden 2001 har 700 nye kommet til. Ifølge den norske ekvivalenten til Nasjonalt råd for helse og velferd, Helsedirektoratet, har rundt 98 % av nordmenn nå fastlege.

– Jeg tror noe av selskapets suksess er at rammebetingelsene er veldig klare. Du har avtale med kommunen. Du jobber som selvstendig gründer og kan bestemme over hverdagen din, sier Jon-Torgeir Lunke, leder for folkehelseavdelingen i Helsedirektoratet.

Finnes det leger selv i tynt befolkede områder?

Men det er flere grunner til suksess. I Norge investeres det store summer for å bringe folk også til de mindre tettbygde områdene i landet. I enkelte sektorer er blant annet lavere skatt, økt barnebidrag og muligheten for å slette deler av studielån interessant.

– Det er gode forhold for allmennleger, uavhengig av hvor i landet du jobber, sier allmennlege Petter Brelin. Det finnes noen sentralstimulerende midler i mer tynt befolkede områder. Unge leger søker der de synes det er interessant og stimulerende å jobbe. Dette er en utvikling vi har vært vitne til de siste årene.

«Doken kjenner meg innvendig og utvendig»

Ifølge undersøkelser er fastlegesystemet en av de mest populære norske offentlige tjenestene. Kun folkebibliotek får høyere poengsum. Randi Olsen på venterommet til Sydsidan legesenter prøver å forklare hvorfor.

– Legen kjenner meg ut og inn og vet nøyaktig hva jeg trenger og hvordan jeg reagerer. Det virker veldig trygt.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *