Sjefen for Det internasjonale energibyrået gir Russland skylden for gasskrisen i Europa

Foto av Vladimiro Ivanovo (V)

Lederen for Det internasjonale energibyrået (TAE) ga Russland skylden for naturgasskrisen i Europa onsdag, og sa at høye priser og lave lagerbeholdninger i stor grad skyldtes oppførselen til den statseide gassleverandøren Gazprom.

Russland kan akkumulere opptil en tredjedel av sin ekstra gass gjennom eksisterende rørledninger, sa Fatih Birolis, administrerende direktør for en organisasjon med 30 medlemmer i Paris som gir anbefalinger for en bærekraftig energi- og innkjøpspolitikk.

I dette tilfellet ville rundt 10 % av Europas daglige forbruk være dekket i den grad at det ifølge industrien ville være nødvendig å unngå alvorlig gassmangel dersom klimaet var kaldere enn forventet.

Når det gjelder europeisk gass … tror vi at Russlands oppførsel i europeiske gassmarkeder er en stor kilde til spenning, sa Birolis på en ekstern pressekonferanse.

Han la til: I motsetning til andre europeiske leverandører som øker rørledningene, som Norge, Allyra og Aserbajdsjan, falt Gazproms eksport til Europa med 25 % på kvartalsbasis, til tross for høye markedspriser i samme periode i fjor.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at Gazprom oppfyller sine forpliktelser i henhold til langsiktige kontrakter og at Europa har fått skylden for å øke øyeblikkelig gasspriser ved å bestemme seg for å gå over til uforutsigbare markedspriser på kort sikt.

Putin hevder også at kunder i Tyskland videreselger russisk gass til Polen og Ukraina i stedet for å møte landets markedsbehov.

Birol avviste imidlertid ved starten av pressekonferansen at Moskvas gassforsyningsstrategi var rettet mot å øke presset på Vest-Europa.

Russland har mobilisert tusenvis av tropper nær grensen til Ukraina og krever at landet ikke skal gis NATO-medlemskap.

Moskva ønsker også ferdigstillelse av lisensen til den nybygde Nord Stream 2-rørledningen og levering av naturgass direkte til Tyskland utenom andre land. Imidlertid har Ukraina, Polen og USA tilgang til prosjektet.

Fru Birolis kommenterte situasjonen: Jeg vil understreke at russisk gassstrøm til Europa i dag faller sammen med økningen i den geopolitiske situasjonen i Ukraina. Jeg ville bare påpeke tilfeldighetene.

Poem-gasslagringsanlegg, som lar verktøyene møte økt etterspørsel etter varme og elektrisitet ved behov, er bare 50 % fulle, selv om tallet vanligvis er 70 % i år.

Derfor stiger naturgassprisene raskt, men Gazprom utnytter ikke denne forretningsmuligheten.

Det er fortsatt mye usikkerhet rundt priser og tilbud og hoveddelen av fyringssesongen kommer fortsatt, sier leder for TAE.

Ifølge ham blir situasjonen i Europa lettet av transport av flytende naturgass med skip, selv om den ikke alltid leveres i tide på grunn av lengre transporttider.

Ifølge Birolis skyldes uttømmingen av lagre delvis Gazproms aksjer, da selskapet er ansvarlig for halvparten av det akkumulerte gassunderskuddet, selv om det kun eier 10 % av Europas lagringskapasitet.

Det er allerede klart at transitt av russisk gass gjennom Ukraina i fjor var en fjerdedel.

Gazprom-gruppen, som fortsatt kontrollerer russisk eksport av naturgass via rørledninger, vil sende 25,4% mindre enn 41,6 milliarder euro i transitt til Ukraina i 2021 sammenlignet med 2020. kubikkmeter, rapporterer hovedoperatøren av rørledningen ukrainsk.

Russisk gasstransport gjennom Ukraina til Slovakia sies å ha redusert med 29 % til 27,238 milliarder dollar. cub, Ungarn 29% til 6,799 milliarder. cub, Polen 26% til 3,84 milliarder. cub, Romania 56% til 394 millioner. avlukker, mens Moldova vokste med 6 % til 3,188 milliarder. Cub.

Gazprom har nektet gassforsyninger til Ukraina fra Romania siden april i fjor og til Ungarn fra oktober, da landene vil motta nye gassrørledninger over Svartehavet via TurkStream.

Kapasiteten til det ukrainske gassoverføringssystemet i 2021 ble brukt for mindre enn 30% til 281 milliarder. kubikkpumping i Russland og 146 milliarder. kubikkpumping i går og sørlige retninger per år.

Gazprom selv brøt rekordnivåer for gasspriser i det europeiske markedet i de siste månedene av 2021, noe som vil endre eksportvolumet hver måned.

Alexei Miller, administrerende direktør i gruppen, vil kunngjøre de foreløpige resultatene av Gazproms produksjon og eksport. Cub. m. Den årlige nedgangen i eksporten i november og oktober var 25 % og 12 % i september.

Det ukrainske nasjonale energiselskapet, Naftogaz, har rapportert Gazproms påståtte misbruk av en dominerende posisjon i det europeiske gassmarkedet til EU-kommisjonen.

Den ukrainske staten henvendte seg til EFs generaldirektorat for konkurranse og ba om hastetiltak for å normalisere situasjonen.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg. kilder.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.