Simen Sandelien, Etisk-Menneskeforbundet | Høyrepolitikere raser etter datters bekreftelse: – Farlig tankevirus

«Min eldste datter ble konfirmert i helgen. Han valgte borgerlig konfirmasjon. Det var en vakker dag, men jeg satt igjen med et tvilsomt inntrykk av Ethical-Man Association.»

Slik begynner Simen Sandelien, politiker fra Asker Høyre, i et innlegg på Facebook som involverte mange. Det tvilsomme inntrykket skyldes bruken av John Lennons klassiker «Imagine» som avslutningslåt på seremonien.

«Bør ikke Ethical Men’s Association først og fremst strebe etter å oppmuntre til kritisk tenkning? Hvorfor bruker de John Lennons sang «Imagine» som midtpunktet i seremonien deres? spør Sandelia.

Han mener teksten sprer et rent kommunistisk budskap som ikke skal ha denne plassen i en etisk-humanitær seremoni, med sine refleksjoner rundt et samfunn uten religion, landegrenser og privat eiendom:

«Problemet er at denne utopien til venstresiden er like farlig som et tankevirus»skriver Sandelia.




– Ligner på hjernevasking

Sandelien utdyper kritikken av Nettavisen:

– Imagine er en vakker melodi, men også ifølge Lennon skriver han en sang med et marxistisk budskap. Så vi kan lukke øynene og tenke på fred på jorden i en uformell setting. Men brukt som tegnsetting i et kurs om filosofi og tankefrihet, synes jeg det er overraskende at du velger en hyllest til marxistiske ideer.

– Men farlig i hvilken forstand?

– Mange ser den nakne skjønnheten i denne sangen. Jeg er mer overbevist om at dette er litt som hjernevasking. Folk som ikke engang visste at du var marxister, ville aldri ønsket å lese en tekst uten en melodi med denne betydningen. Eliminerer man trossamfunnet og nasjonalstatssamfunnet, slik sangen drømmer om, eliminerer man også de større kollektive gruppene av samarbeid og solidaritet som vi mennesker har skapt, sier Sandelien.

Les også

Å våkne kan noen ganger være ubehagelig. Den er også anti-woke

– Det skaper lidelse

«Imagine no possessions» synger Lennon. Dette veier Høyres politiker tungt for brystet:

– Hvis du eliminerer ideen om privat eiendom, eliminerer du også den viktigste motivasjonsmotoren som driver folk til å skape rikdom for seg selv og samfunnet. Det er i hvert fall det vi ikke-marxister tenker.

Hele kurset handler om å tenke selv, men konsekvensene av ideene til «Imagine» er alvorlige, mener Sandelia:

– Når jeg filosoferer over tekstene, innbiller jeg meg at innvendingene mot Lennon er ment å skape lidelse fremfor fred. Da blir jeg skikkelig lei. For meg handler humanismen din om å forme samfunnet etter hvordan folk virkelig er, ikke om å forme mennesker til å passe en utopi, slik marxistene ønsker.

– Hysteriske følelser

Sandelien får mye støtte for sin mening i de over 250 kommentarene på innlegget hans, som har rundt 450 likes i skrivende stund.

Men den får også motstand, som fra MDG-politiker Eivind Trædahl, som skriver:

«Det er litt komisk å anklage andre for å lide av et «tankevirus» når du selv blir redd av å høre på noe så ufarlig som Lennons «Imagine». Du fremstår som en rasende hysteriker. Det er ille nok å ha raringer som Jordan Peterson som sitter og smiler mens de babler om Disney-filmer. Vi trenger ikke importere de mest parodiske formene for anti-woke-kulturkrigføring til Norge. Ta deg sammen, du er en voksen mann.»

– Er det ikke veldig rart å tenke på at en sang er farlig? Gjorde du litt anti-woke arbeid? Tar du ikke denne beskjeden litt for bokstavelig, Sandelia?

– Woke handler om identitetspolitikk og å være spesielt oppmerksom på etnisitet, kjønn og andre interseksjonelle offergrupper. Alle sosiale problemer blir sett på som en analyse av makt hvor tilhørighet til disse kategoriene er avgjørende. Å være anti-woke er å avvise denne analytiske metoden.

– Jeg sletter ingen

Kanskje dette er din kulturkrig også? Sandelia spør:

– I så fall er jeg skuffet over at vi tapte kulturkrigene. Som medlem av Forbundet Etisk Menneske må jeg kunne stille spørsmål om organisasjonen har et bevisst forhold til det politiske innholdet i sangen. Jeg kansellerer ingen, men inviterer til debatt om politiske ideer i god filosofisk ånd og tar gjerne imot motargumenter.

– «Imagine no religion» – som må tilpasse seg en ikke-religiøs konfirmasjon?

– Denne delen er kanskje den minst problematiske, siden noe av poenget er at dette er en humanistisk bekreftelse, ikke Kirken. Men Lennons budskap handler mer om å styrte trossamfunnet og nasjonalstatssamfunnet for å fremme en åndelig kult av kommunisme: det er ikke min interesse.

John Lennon på «Imagine»

«Imagine» er en av de mest spilte og diskuterte sangene i verden, den er også behørig omtalt i Lennon/Beatles litteratur og av forfatteren selv.

I følge Lennon var tekstene først inspirert av et dikt som Yoko Ono skrev i 1964, to år før deres første møte. Han angret på at han ikke ga henne låtskriverrettigheter i et intervju fra 1980.

Albumet og singelen «Imagine» ble gitt ut i 1971, midt i en bølge av protester mot Vietnamkrigen. Den daværende amerikanske presidenten, Richard Nixon, ønsket at Lennon, som hadde tilbrakt mye tid i New York før han flyttet dit permanent, forvist fra landet. Presidenten likte ikke kunstnerens innflytelse på unge mennesker

Noen år senere uttalte Lennon dette, sitert av en rekke kilder:

– «Imagine», med en tekst om «tenke at religion, hjemland og politikk ikke eksisterer» i praksis Det kommunistiske manifest. Men jeg er selv ikke spesielt kommunist og er ikke tilknyttet noen bevegelse.

For musikkmagasinet NME sa Lennon:

– Det er ingen reell kommunistisk stat i verden. Sosialismen jeg snakker om er ikke den dumme måten russerne gjør det på eller den de har i Kina. Kanskje det er greit med dem, men jeg synes også vi bør ha en form for fin britisk sosialisme.

– Fint, engasjerende

– Denne sangen ble skrevet under Vietnamkrigen. Lennon bodde i USA. Daværende president Richard Nixon mente Lennon var farlig og ville ha ham ut av landet. Er du enig med Nixon, Sandelia?

– Selvfølgelig ikke. Jeg siterer Lennon som selv sa at dette er som et kommunistisk manifest. Nettopp fordi konfirmasjonen skal omhandle etiske og filosofiske spørsmål, fordyper den seg i tankene som formidles. Det er den spesielle konteksten og ikke bare sangen i seg selv som er problemet for meg.

Leder i Forbundet Etisk-Mann, Christian Lomsdalen, har denne kommentaren til Sandeliens utslipp:

– Vi er glade for at humanistiske seremonier engasjerer og inspirerer til kritisk tenkning. Nettopp kritisk tenkning og refleksjon er en viktig del av vårt konfirmanttilbud for å nå rundt 14 000 ungdom hvert år.

Mange forskjellige sanger og andre kulturelle innslag brukes i humanistiske konfirmasjonsseremonier over hele landet, påpeker han:

– Innholdet vil bli tolket annerledes og subjektivt. Det er greit og i tråd med det humanistiske livssynet, som har tanke- og ytringsfrihet som kjerneverdier, sier Lomsdalen i en epost til Nettavisen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *