SAS-handlinger kan være i strid med arbeidslovgivningen: piloter innleder rettslige søksmål

SAS gjennomførte en omorganisering som ble sterkt kritisert av piloter og kabinansatte. Piloter som ble sparket under pandemien, må søke jobb i nye bedrifter der deres rett til gjenansetting ikke gjelder – noe fagforeningene mener bryter tariffavtalen. Flyselskapets svar er at det følger reglene, at dette er helt nye tjenester og kan brukes gratis for hvem som helst.

Arbeidsrettsekspert Tommy Iseskog mener det ser ut til at SAS gjennom sin omorganisering har flyttet noe av virksomheten mellom ulike selskaper innenfor konsernet.

– Det er her forklaringsbyrden ligger hos SAS. For når man ser på dette som en utenforstående observatør, ser det ut til å være samme type virksomhet som er flyttet fra et selskap til et annet.

Ifølge Iseskog er det avgjørende at dette er en såkalt bedriftsovergang. Når SVT spør SAS om dette, svarer selskapet at hele saken ikke omfattes av reglene for virksomhetsoverdragelse og at de ikke bryter lovverket, men de velger å ikke si hva som er argumentene for ikke å anses som et overdragelsesselskap. …

– Det ser ut som en øks fra helvete. Det hadde vært interessant å vite hvilke argumenter du har, kommenterer Tommy Iseskog.

Diskusjoner med avdelingen

Parallelt havnet også SAS, ifølge SVT-kilder, i konflikt med flyteknikere om nye arbeidsforhold for teknikere som fikk komme tilbake etter pandemien.

Når det gjelder pilotene, sier forbundspresident Martin Lindgren at rettslige prosesser er i gang.

– Det som skjer nå er at vi tar søksmål mot SAS angående dette i ulike land. Vi er pilotforeninger i Sverige, Norge og Danmark som har felles avtaler. SAS vil kun starte denne virksomheten i Danmark og det er her vi skal prøve den lovlig for første gang.

Luftfartsforbund har gjentatte ganger oppfordret regjeringen til å ta grep mot SAS, som er litt over en femtedel eid av den svenske staten.

Og fagforeningskritikk lå på bordet, og viste memoarer som SVT leste fra såkalte Nærings- og handelsdepartementet-eide dialoger med SAS.

Næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) nekter å la seg intervjue og viser til en skriftlig kommentar der han skriver at han har store forventninger til statseide selskaper, men også at driftsmodellen til selskapet ikke er et spørsmål. av eierskap. (Se faktaboks.)

For å vite mer: Internmøtesjef i SAS: «Du kan ikke ha alle eggene i én bolle»

vet du mer? Tips til reportere som anmelder SVT.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.