Alle isbjørner kan forsvinne fra den norske skjærgården på Svalbard om et halvt århundre – EURACTIV.com

International Union for Conservation of Nature (IUCN) advarer om at isbjørn vil miste et av sine viktigste naturlige habitater i verden: den arktiske skjærgården på Svalbard i Norge. Om et halvt århundre kunne de bare eksistere på jorden i Nord-Canada og Grønland.

IUCN har ingen gode nyheter for isbjørn. Om 50 år vil de ikke lenger være på Svalbard, den norske skjærgården i Barentshavet, 800 kilometer nord for norskekysten og 1,1 tusen. kilometer fra Nordpolen.

Det er for tiden et av de viktigste stedene for opptreden av isbjørn – rundt 3000 av dem bor der. I motsetning til det som ser ut, er det ikke bjørneøya som ligger sør for Svalbard, der isbjørn noen ganger våger seg, men heller fjellrevens rike og et tilfluktssted for fugler.

Folk drukner, bjørner minker

Isbjørn trenger havis for å leve, fordi det er takket være den at de kan jakte på sin største delikatesse – sel. Hvis det ikke er is, er det ingen sel og derfor står bjørnene overfor en dødelig trussel.

I mellomtiden er isdekket av Polhavet rundt Svalbard stadig mindre tilstede. Den smelter først om våren og fryser senere på høsten. Perioden det er mulig å jakte på sel blir derfor kortere, noe som truer utryddelse av svalbardbjørnene.

«Om 50 år vil ikke Polhavet være frosset om sommeren», spår han prof. Vongraven dagleder IUCNs forskningsteam for isbjørn. Hvis ingenting endrer seg, vil disse dyrene ifølge ham rett og slett bli utryddet på Svalbard om mindre enn 30 år.

Kjæledyr er også truet av kjemikalier

Men dehydrering i ishavet og relaterte problemer med å finne mat er ikke bare en trussel mot isbjørn. Norsk Polarinstitutt påpeker også forurensningen av det arktiske miljøet.

Obduksjoner av døde dyr funnet på Svalbard viser hvor mye det skader dyr, inkludert isbjørn. I blodet og fettet som er lagret i kroppen, er det funnet svært høye konsentrasjoner av livstruende kjemikalier, som polyklorerte bifenyler (PCB).

Disse forbindelsene har vært brukt i stor skala i industrien i 60 år som elektriske isolatorer og hydrauliske væsker i kondensatorer og transformatorer. Imidlertid er PCB svært giftig, så frigjøringen fra planten viste seg å være ekstremt skadelig for miljøet. Når de kommer inn i dyrs organismer, ødelegger de hovedsakelig sirkulasjonssystemet.

Situasjonen til isbjørnen i verden

Situasjonen for isbjørn rundt om i verden er bedre nå enn for noen tiår siden, men det betyr ikke at den er bra. På 1970-tallet ble hele verdens befolkning anslått til rundt 7000. stykker.

Takket være deres beskyttelse har antallet økt. Ifølge The Barents Observer er det i dag rundt 26.000 i verden. Det er imidlertid flere og flere som er villige til å delta på isbjørnjakt, selv om de kan koste opptil 35.000. dollar.

Derfor anerkjente IUCN isbjørnen som en truet art i 2006.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.